Sałatka z kalafiorem, ziemniakami, rzodkiewką i tuńczykiem
Kolejny mało skomplikowany przepis, bo takie zwykle lubię najbardziej. Tym razem prosta sałatka. Uwielbiam ją przygotowywać latem! Jak na zewnątrz robi się cieplej, to od razu wiem, że na obiad będzie coś mało skomplikowanego, czyli przeważnie właśnie sałatka. Dzisiejszą przygotowałam z kalafiora i młodych ziemniaków, które stanowią idealny duet. Dodałam również rzodkiewkę oraz tuńczyka. W całość wmieszana jest duża porcja posiekanego koperku i szczypiorku. Zapraszam po przepis!
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 1 mały kalafior
- 1 pęczek rzodkiewek
- 500 g obranych młodych ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 pęczka koperku
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Umyte ziemniaki pokroić na średniej wielkości, nieregularne kawałki, a następnie ugotować do miękkości. Kalafior podzielić na różyczki, umyć, dodać do gotującej, lekko osolonej wody i gotować około 7 minut. Zarówno ziemniaki jak i kalafior przestudzić.
Rzodkiewki umyć i poprzekrawać każdą na około 3 kawałki. Kalafior można podzielić jeszcze na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z rzodkiewką, ziemniakami oraz odsączonym z zalewy tuńczykiem. Dodać jeszcze umyty i posiekany szczypiorek oraz koperek.
W małej miseczce wymieszać oliwę, cytrynę oraz sól i pieprz. Wmieszać dressing do sałatki i podawać.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 63 kcal | 275 kcal |
Białko | 3,7 g | 15,9 g |
Tłuszcz | 2,3 g | 9,9 g |
Węglowodany | 7,4 g | 32 g |