Sałatka z figami, serem camembert i papryką
Dziś podaję prosty i szybki przepis na sałatkę. Kiedy nie mam za dużo czasu to właśnie to danie wybieram na obiad czy kolację. Nie dość że robi się je szybko, to do tego zawsze można wymyślać nowe połączenia, przez co wciąż odkrywam nowe smaki. W tej sałatce świetnie pasują do siebie figi z camembertem. Jednak polecam kupić twardszy rodzaj tego sera, jeśli chcecie wymieszać składniki we wspólnej misce, bo inaczej wszystko wam się pozlepia ;)
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 5 fig
- ok. 120 g sera camembert
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 papryka czerwona
- 2 garści grzanek
- 1 ząbek czosnku
- 3 - 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku wyciśniętego z limonki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki. Figi umyć i każdą z nich przekroić na 6 - 8 części. Umytą paprykę pokroić w paseczki lub w kostkę. Camembert pokroić w średniej grubości trójkąciki. Na dnie każdego talerza wyłożyć kolejno po równej porcji sałaty, papryki, fig oraz sera.
W miseczce wymieszać oliwę, sok wyciśnięty z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła prowansalskie. Skropić każdą porcję sałatki przygotowanym winegretem oraz posypać grzankami.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 138 kcal | 401 kcal |
Białko | 3,8 g | 11,1 g |
Tłuszcz | 8,5 g | 24,8 g |
Węglowodany | 12,1 g | 35,3 g |