Sałatka z brokułem, kalafiorem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Uwielbiam połączenie brokuła z kalafiorem, które świetnie sprawdza się również w tym przepisie. To jedna z najczęściej przeze mnie robionych sałatek. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Czasem dodaję do niej kurczaka, a innym razem robię ją bez niego i również wychodzi smaczna. Zamiast pestek dyni możecie uprażyć słonecznik. Idealnie nadaje się do pracy na drugie śniadanie lub w domu na kolację.
Składniki
Ilość: 2 porcje
Na sałatkę
- 1/2 brokuła
- 1/2 kalafiora
- 200 g filetu z kurczaka
- ok. 6 suszonych pomidorów
- ok. 2 łyżki pestek dyni
- 0,5 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Na sos
- 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokroić w paseczki, obtoczyć w oleju i rozmarynie oraz lekko posolić i popieprzyć. Odstawić na minimum 15 minut, po czym grillować przez około 7 minut, co jakiś czas obracając.
Brokuła i kalafior umyć oraz podzielić na różyczki. Gotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, przez około 5 - 7 minut. Przestudzić i podzielić na jeszcze mniejsze kawałki.
Suszone pomidory pokroić w kostkę. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni, uważając, żeby ich nie spalić. Powinny się lekko przyrumienić.
W małej miseczce wymieszać jogurt, musztardę i rozmaryn. Dodać pieprz i sól do smaku.
W dużej misce wymieszać kurczaka, brokuły, kalafior, suszone pomidory oraz pestki dyni. Wmieszać w sałatkę sos lub podawać go obok w małej miseczce.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 106 kcal | 361 kcal |
Białko | 11,2 g | 38,2 g |
Tłuszcz | 5,2 g | 17,6 g |
Węglowodany | 4 g | 13,5 g |