Sałatka z brokułami, fetą i czerwoną fasolą
Kiedy jesteśmy zmęczeni i nie mamy już siły stać w kuchni, polecam przyrządzenie tej sałatki. Bardzo szybka w przygotowaniu, z małą ilością składników. Najczęściej jem ją na kolację, kiedy mam ochotę na coś lekkiego.
Składniki
Ilość: ok. 4 porcje
- 1 brokuł (tylko różyczki)
- 50 g pestek dyni
- 270 g sera feta
- 220 g czerwonej fasoli
- 180 g jogurtu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3-4 ząbki czosnku
Przygotowanie
Różyczki brokuła podzielić na mniejsze kawałki i zblanszować (wrzucić do wrzącej wody na ok. 3 minuty, a następnie przełożyć do zimnej wody). Pestki dyni podprażyć na nienatłuszczonej patelni przez kilka minut, do czasu aż nabiorą lekko brązowawego koloru. Ser fata pokroić w kostkę. Wymieszać razem odcedzone brokuły, pestki dyni, ser feta i czerwoną fasolę.
W osobnej miseczce wymieszać jogurt, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos podawać w osobnej miseczce lub wmieszany już w sałatkę.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 124 kcal | 317 kcal |
Białko | 7,8 g | 18,4 g |
Tłuszcz | 7,7 g | 19,8 g |
Węglowodany | 6,5 g | 6,5 g |