
Sałatka z botwinką, ogórkiem, mozzarellą i szynką
Najczęściej z botwinki jadam zupę, jednak tym razem zdecydowałam się wykorzystać ją do przygotowania sałatki. I nie żałuję! Wyszła lekka i pyszna. Do sałatki dodałam również ogórki kiszone, mozzarellę i szynkę szwarcwaldzką, wszystkie te składniki tworzą idealną całość :)
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 1 pęczek botwinki
- 3 ogórki kiszone
- 1 kulka mozzarelli
- 9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1/2 limonki
- 2 łyżki octu winnego + 1 łyżka do gotowania
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu i soli
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie umyć, odciąć liście i posiekać na mniejsze kawałki. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić je wraz z łodygami do gotującej się osolonej wody z dodatkiem łyżki octu. Gotować do miękkości, ok. 10 – 15 minut, a następnie przestudzić je. Łodyżki pokroić na mniejsze kawałki.
Szynkę szwarcwaldzką pokroić na mniejsze plasterki i krótko podsmażyć (ok. 1 minutę) z jednej strony, na suchej patelni, aż się zarumienią i będą lekko chrupkie.
Zrobić sos, w tym celu wymieszać sok wyciśnięty z limonki, ocet winny, oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Liście botwinki wymieszać z sosem.
Na dnie talerza położyć najpierw liście botwinki z sosem, następnie przestudzone buraczki z łodygami. Kolejno wyłożyć ogórek i mozzarellę pokrojone w kostkę, szynkę szwarcwaldzką i całość posypać koperkiem.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 112 kcal | 241 kcal |
Białko | 5,9 g | 12,8 g |
Tłuszcz | 8,7 g | 18,6 g |
Węglowodany | 3 g | 6,4 g |