Sałatka owocowa z sosem kokosowym
Czy u was też jest taka brzydka pogoda? Jako, że u mnie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a mamy dzisiaj pierwszy dzień lata, postanowiłam dodać do niego trochę słońca poprzez przygotowanie sałatki owocowej. A żeby wprowadzić trochę więcej słodyczy, dodatkowo zrobiłam do niej sos kokosowy. Polecam :)
Składniki
Ilość: 4 - 5 porcji
Na sałatkę
- 250 g truskawek, odszypułkowanych
- 1 duży banan
- 150 g białych winogron
- 120 g borówek amerykańskich
- 120 g malin
- 3 nektarynki
- 2 kiwi
- 50 g rodzynek
Na sos
- 330 ml mleczka kokosowego
- 140 ml mleka 2%
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
250 ml mleczka kokosowego wymieszać w małym rondelku z cukrem i zagotować. W osobnej miseczce wymieszać pozostałe mleko kokosowe z mlekiem 2%, żółtkami i mąką ziemniaczaną, dokładnie rozcierając mąkę, tak by nie było grudek. Do zagotowanego wcześniej mleczka kokosowego z cukrem dodać zawartość miseczki i ponownie zagotować, cały czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
Truskawki, winogrona, borówki i maliny umyć. Truskawki poprzekrawać na ćwiartki, a winogrona na połówki. Banana, nektarynki i kiwi obrać. Banana pokroić w cienkie plasterki, kiwi w półplasterki, a nektarynkę w kostkę. Wszystkie te owoce wymieszać razem, łącznie z rodzynkami.
Na talerzyk lub miskę wyłożyć porcję owoców, polewając ją sosem kokosowym.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/5 całości
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 105 kcal | 361 kcal |
Białko | 1,5 g | 5 g |
Tłuszcz | 5,1 g | 17,6 g |
Węglowodany | 12,8 g | 43,7 g |