Ryż z warzywami i makrelą
Kolejna propozycja na zdrowszy obiad. Tym razem gościł u mnie ryż z kalafiorem, marchewką i groszkiem, do tego makrela wędzona, a całość polana sosem bazyliowym przygotowanym na bazie jogurtu.
Składniki
Ilość: 2 porcje
- 3 małe marchewki
- 1/2 kalafiora
- 1/2 makreli wędzonej
- 70 g groszku konserwowego
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 100 g brązowego ryżu
- 1 mała garść bazylii
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W misie blendera zmiksować bazylię, jogurt naturalny, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przełożyć do miseczki.
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
W niedużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Kalafiora pokroić na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym jego twardych łodyg. Wrzucić go na gotującą się wodę i pozostawić na około 5 minut aż lekko zmięknie. Następnie wyjąć go łyżką cedzakową. Można pokroić go na jeszcze mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzać do 160⁰C.
Marchew pokroić w małą kostkę i poddusić na patelni na niewielkiej ilości oleju, do momentu aż zmięknie. Dodać kalafior i całość przesmażyć przez około 5 minut.
Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i podzielić ją na mniejsze kawałki. Położyć ją w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Na patelnię dodać wcześniej ugotowany ryż oraz imbir. Poddusić kolejne 2 minuty. Na sam koniec wmieszać groszek i doprawić solą oraz pieprzem.
Tak przygotowany ryż z warzywami wyłożyć na talerze, na górę kładąc makrelę i obok w miseczce stawiając sos.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 93 kcal | 420 kcal |
Białko | 4,5 g | 20,5 g |
Tłuszcz | 4,9 g | 22,2 g |
Węglowodany | 7,7 g | 35 g |