Ryż z indykiem i mango
Są takie dania, które można by jeść codziennie przez tydzień lub dłużej, a one nadal by się nie znudziły. To właśnie jedno z takich dań. Nie chcę wpadać w samozachwyt, ale wyszło naprawdę pyszne. Ryż ma fajną kokosową nutkę, a rozmaryn świetnie współgra z indykiem, choć możecie również użyć mięsa z kurczaka. Do tego mango przyprawione jest odrobiną imbiru, dzięki czemu słodycz miesza się z ostrością. Sami sprawdźcie, czy wam zasmakuje ;)
Składniki
Ilość: 2 porcje
- 2 filety z piersi indyka (ok. 300 g)
- 1 mango
- 100 g ryżu basmati
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka sezamu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 średniej długości łodyga rozmarynu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku wymieszać mleczko kokosowe i wodę. Dodać ryż, lekko posolić i gotować około 15 minut, mieszając co chwilę. Można w trakcie dodać jeszcze wody, jakby okazało się jej za mało, a ryż zacząłby przywierać do spodu garnka.
Indyka pokroić w paseczki, posypać igiełkami rozmarynu, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Odstawić na około 30 minut.
Cebulę obrać i pokroić w ćwierć krążki. Mango obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i wrzucić na nią indyka. Co jakiś czas obracając indyka, smażyć go przez około 8 minut. Na minutę lub dwie przed końcem smażenia dodać sezam.
Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać cebulę, lekko posolić i poddusić ją około 5 minut lub dłużej. Dodać mango oraz imbir i dusić kolejne 3 minuty.
Do misek nakładać porcję ryżu, na to indyka z rozmarynem i mango.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 208 kcal | 676 kcal |
Białko | 11,5 g | 37,5 g |
Tłuszcz | 9,2 g | 29,9 g |
Węglowodany | 19,8 g | 64,5 g |