Rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem i gruszką
Kiedy macie ochotę na słodkie domowe łakocie, a nie chce Wam się stać zbyt długo w kuchni, to te ciastka sprawdzą się idealnie! Jeżeli tylko macie w lodówce gotowe ciasto francuskie przygotujecie je naprawdę szybko, dzięki czemu rożki te sprawdzą się również na niezapowiedzianą wizytę gości. Plusem jest też to, że ich wykonanie jest banalnie proste. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Chrupiące, pachnące ciasto wypełnione słodkimi, miękkimi owocami. Czego chcieć więcej? ;) Polecam!
Składniki
Ilość: 8 sztuk
- 375 g ciasta francuskiego
- 1 gruszka
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
Jabłka i gruszki obrać, a następnie pozbyć się nich gniazd nasiennych. Owoce pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, mąką oraz cynamonem.
Ciasto rozwinąć i jeszcze ewentualnie lekko je rozwałkować. Pokroić je na 8 kwadratów i na każdy z nich wyłożyć owocowy farsz. Następnie złożyć każde ciasto na pół po przekątnej, sklejając ze sobą jego rogi. Gdyby nie chciało się lepić, brzegi ciasta posmarować jajkiem lub wodą.
W kubeczku roztrzepać ze sobą jajko z mlekiem i smarować nim z zewnątrz rożki. Na każdym ciastku zrobić u góry 3 - 4 nacięcia nożem.
Rożki piec w 200⁰C przez około 20 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem można polać je dodatkowo rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Smacznego :)