Rozgrzewająca zupa z kurczakiem, brokułem, papryką i groszkiem

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem, brokułem, papryką i groszkiem

Chyba w całej Polsce od paru dni nastały duże mrozy. W taką pogodę jak wrócimy ze spaceru czy pracy, najlepiej zjeść ciepłą, rozgrzewającą zupę. W garnku nie zabrakło dużej ilości warzyw oraz podzielonego na mniejsze kawałki kurczaka. Całość doprawiona korzeniem imbiru oraz papryczką chili, dzięki czemu zupa na prawdę nas rozgrzeje! Aby jednak nadać jej trochę aksamitności dodałam mleka. Do jej przygotowania użyłam również wywaru mięsno-warzywnego przygotowanego dzień wcześniej, z którego to następnie wykorzystałam również kurczaka i warzywa. Zapraszam do wykonania przepisu!

Składniki

Ilość: 4 - 5 porcji

  • ok. 1200 ml wywaru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 ćwiartki kurczaka wcześniej ugotowane w wywarze
  • 4 marchewki wcześniej ugotowane w wywarze
  • 1 pietruszka wcześniej ugotowana w wywarze
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 brokuła
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 suszona papryczka chili
  • kotka (ok. 4 x 4 cm) korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • koperek do dekoracji
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie

Ugotowaną pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić w małą kostkę. Połówkę brokuła po umyciu podzielić na różyczki, a następnie na mniejsze kawałki. Umytą paprykę pokroić w paski. Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Mięso z ugotowanych ćwiartek kurczaka oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, trochę soli i lekko ją zeszklić. Dodać kurczaka i mieszając smażyć 3 minuty.

W moździerzu rozetrzeć ze sobą tymianek i kolendrę, a kolejno dodać je na patelnię wraz ze słodką i ostrą papryką, imbirem i curry. Energicznie mieszając przesmażyć je 1 minutę. Potem dodać ziemniaki, brokuła oraz paprykę. Dodać sól i pieprz. Wszystko dusić pod przykryciem około 10 minut.

Po tym czasie dołożyć na patelnię groszek i ugotowaną wcześniej marchewkę z pietruszką. Dusić jeszcze warzywa przez 3 - 5 minut.

Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka z wywarem. Dodać mleko, papryczkę chili, cynamon, gałkę muszkatołową i gotować 15 minut. Uważać żeby nie wykipiało ;) Na sam koniec przecisnąć jeszcze przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem ziołowym i gotować zupę jeszcze około 3 minuty.

Porcje zupy wykładać na talerze, przyozdabiając posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem, brokułem, papryką i groszkiem 1Rozgrzewająca zupa z kurczakiem, brokułem, papryką i groszkiem 2

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem, brokułem, papryką i groszkiem 3Rozgrzewająca zupa z kurczakiem, brokułem, papryką i groszkiem 4