
Roladki z kurczaka oraz kokosowo - limonkowy sos
Jeśli pozostało wam trochę bulionu z poprzedniego obiadu to może warto go wykorzystać do przygotowania sosu z poniższego przepisu. Do bulionu dodałam mleczko kokosowe i listki limonki, dzięki czemu sos nabiera lekko słodkawego ale i kwaskowatego smaku. Sosem postanowiłam polać roladki z kurczaka z bryndzą i jarmużem. Przed przystąpieniem do gotowania zaopatrzcie się w wykałaczki lub patyczki do szaszłyków pocięte na mniejsze kawałki.
Składniki
Ilość: 5 porcji
Na roladki z kurczaka
- 5 filetów z kurczaka (u mnie ok. 900 g)
- 200 g bryndzy
- ok. 100 g jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 1 łyżka rozmarynu
- 2 chochle ugotowanego wcześniej bulionu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Na kokosowo-limonkowy sos
- 200 ml mleczka kokosowego
- 3 liście limonki
- 30 g mąki pszennej
- ok. 100 ml wody
- ok. 1,5 chochli bulionu, który został wykorzystany już przy obróbce kurczaka
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju i wrzucić jarmuż, którego wcześniej należy umyć i wykroić z niego twarde części łodyg. Przyprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z z limonki. Całość poddusić około 5 minut.
Kurczaka oczyścić i rozbić na płasko przy pomocy tłuczka do mięsa. Rozmaryn rozetrzeć w moździerzu i posypać nim oraz solą i pieprzem, wszystkie filety. Kolejno smarować je bryndzą i wykładać porcję jarmużu, lekko dociskając go ręką w mięso. Ciasno zwijać w roladki wbijając w nie po około 3 wykałaczki, żeby nie rozpadły się nam podczas smażenia. Można je z zewnątrz jeszcze trochę posolić. Roladki wstępnie przesmażyć na patelni przez około 3 minuty, obracając je w trakcie aby przyrumieniły się z każdej strony.
Tłuszcz z patelni można odlać i w zamian wlać 2 chochle bulionu. Na bulion wyłożyć roladki z kurczaka i dusić je w nim przez 10 minut. W trakcie obrócić je raz lub dwa razy.
Kiedy roladki się podduszą przechodzimy do przygotowania sosu. Pamiętajcie żeby roladki zostawić przykryte pokrywką, żeby wam nie ostygły. Z patelni z roladek odlać 1,5 chochli bulionu i przelać je do rondelka. Dodać mleczko kokosowe oraz liście limonki. Sos gotować przez około 5 minut. Po tym czasie liście limonki puszczą pyszny smak i można je wtedy wyjąć. Aby zagęścić sos, do kubeczka należy wsypać mąkę i partiami dodawać wodę. Po każdym dodaniu wody dokładnie rozcierać mąkę przy użyciu łyżeczki, tak aby nie porobiły się grudki. Gdy uzyskamy gęstą ale dość płynną masę, możemy wmieszać ją w sos kokosowo-limonkowy i ponownie zagotować. Dodatkowo do sosu można dodać otartą skórkę limonki.
Przed podaniem, wyjąc z kurczaka wykałaczki. Sos podawać w sosjerce lub od razu polać nim roladki z kurczaka.
Smacznego:)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 136 kcal | 424 kcal |
Białko | 15,7 g | 48,9 g |
Tłuszcz | 7 g | 21,9 g |
Węglowodany | 2,3 g | 7,3 g |