Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Najlepsze rogaliki drożdżowe z marmoladą, jakie miałam okazję jeść. Znalazłam je na jednym z moich ulubionych blogów i od tamtej pory robię je dość często. Ciasto przygotowuje się dość nietypowo, bo zamiast zostawić je w misce do wyrośnięcia, to wkłada się je do miski, ale wypełnionej zimną wodą. Ze względu na to określa się je jako ciasto zatapiane lub topielec. Rogaliki wychodzą mięciutkie i takie też są na następny dzień. Polecam!
Składniki
Ilość: około 32 rogaliki
- ok. 430 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 2 jajka
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 120 g masła
- 55 g cukru
- można dodać 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 300 g twardej marmolady
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do smarowania rogalików
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
Masło roztopić w małym garnuszku i odstawić do wystygnięcia.
Zrobić rozczyn. W tym celu należy wymieszać w kubeczku świeże drożdże z łyżką mąki, łyżeczką cukru i ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Dobrze wymieszać, by nie było grudek i odstawić przykryty ściereczką rozczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misy miksera (choć można również wyrabiać ręcznie) i wymieszać z pozostałym cukrem. Dodać rozczyn z drożdży, jajka, śmietanę lub jogurt grecki i przestudzone masło. Wszystko razem wyrobić przy użyciu haka lub rąk. Staramy się nie dosypywać więcej mąki niż podane jest w przepisie, nawet jeśli ciasto się lepi. Przygotować sobie ściereczkę lnianą i obsypać ją lekko mąką. Położyć na nią ciasto, które z góry również należy lekko obsypać mąką. Zawinąć je w lnianą ściereczkę i zatopić w dużym garnku lub dużej misce wypełnionej zimną wodą. Powinno jej być tyle, aby przykryła ciasto. Poczekać aż ciasto wypłynie. U mnie zajęło to ok. 30 minut, ale może się zdarzyć, że trzeba będzie poczekać na wypłynięcie nawet 2 godziny lub dłużej.
Gdy już wypłynie, odwijamy je ze ściereczki i wykładamy na stolnicę posypaną mąką, po czym ponownie wyrabiamy. Można podsypywać mąkę. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich cienko wałkować na kształt koła o średnicy około 28 cm. Każde koło dzielić na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładać po płaskiej łyżeczce marmolady, a następnie zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, kształtując rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po wyrośnięciu smarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Rogaliki piec przez około 15 minut, do momentu aż się zezłocą.
Rogaliki studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 rogalik drożdżowy z marmoladą
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 355 kcal | 107 kcal |
Białko | 6,5 g | 2 g |
Tłuszcz | 11,7 g | 3,5 g |
Węglowodany | 55,1 g | 16,5 g |