Razowy makaron z brokułami, awokado, szpinakiem i tuńczykiem

Razowy makaron z brokułami, awokado, szpinakiem i tuńczykiem

Zdrowy, wiosenny pomysł na podanie makaronu. Pasta zrobiona z awokado sprawia, że makaron nie jest suchy. Smakowało nawet mojej siostrze, która nie znosi brokułów :-)

Składniki

Ilość: 3 porcje

  • 130 g makronu razowego rurek
  • 1 brokuł
  • 1 awokado
  • 1/4 cebuli
  • 150 g szpinaku baby
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • ok. 3 sztuki suszonych pomidorów
  • sok wyciśnięty z 1/4 limonki
  • 3 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy

Razowy makaron z brokułami, awokado, szpinakiem i tuńczykiem 1Razowy makaron z brokułami, awokado, szpinakiem i tuńczykiem 2

Przygotowanie

W garnku z osoloną wodą ugotować makaron. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i zblanszować (wrzucić do wrzącej wody na ok. 3 minuty, a następnie przełożyć do zimnej wody, odcedzić). Cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i lekko zarumienić. Na patelnię dodać zblanszowany szpinak, lekko posolić i podsmażyć jeszcze 2-3 minuty.

W misie blendera umieścić awokado bez pestki oraz czosnek. Całość zmiksować. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wmieszać w pastę. Dodać sól,pieprz i sok z limonki.

Makaron odcedzić i w garnku wymieszać go wraz z pastą z awokado, szpinakiem z dodatkami oraz brokułami. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki i również wmieszać dokładnie w makaron.

Po nałożeniu porcji makaronu na talerz, na górę wyłożyć tuńczyk rozdrobniony na mniejsze kawałki.

Smacznego!

Razowy makaron z brokułami, awokado, szpinakiem i tuńczykiem 3Razowy makaron z brokułami, awokado, szpinakiem i tuńczykiem 4

Razowy makaron z brokułami, awokado, szpinakiem i tuńczykiem 5

Razowy makaron z brokułami, awokado, szpinakiem i tuńczykiem 6

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 117 kcal 386 kcal
Białko 7,4 g 24,4 g
Tłuszcz 4,1 g 13,5 g
Węglowodany 12,5 g 41,3 g