Razowy makaron z brokułami, awokado, szpinakiem i tuńczykiem
Zdrowy, wiosenny pomysł na podanie makaronu. Pasta zrobiona z awokado sprawia, że makaron nie jest suchy. Smakowało nawet mojej siostrze, która nie znosi brokułów :-)
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 130 g makronu razowego rurek
- 1 brokuł
- 1 awokado
- 1/4 cebuli
- 150 g szpinaku baby
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
- 1/2 kulki mozzarelli
- ok. 3 sztuki suszonych pomidorów
- sok wyciśnięty z 1/4 limonki
- 3 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie
W garnku z osoloną wodą ugotować makaron. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i zblanszować (wrzucić do wrzącej wody na ok. 3 minuty, a następnie przełożyć do zimnej wody, odcedzić). Cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i lekko zarumienić. Na patelnię dodać zblanszowany szpinak, lekko posolić i podsmażyć jeszcze 2-3 minuty.
W misie blendera umieścić awokado bez pestki oraz czosnek. Całość zmiksować. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wmieszać w pastę. Dodać sól,pieprz i sok z limonki.
Makaron odcedzić i w garnku wymieszać go wraz z pastą z awokado, szpinakiem z dodatkami oraz brokułami. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki i również wmieszać dokładnie w makaron.
Po nałożeniu porcji makaronu na talerz, na górę wyłożyć tuńczyk rozdrobniony na mniejsze kawałki.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 117 kcal | 386 kcal |
Białko | 7,4 g | 24,4 g |
Tłuszcz | 4,1 g | 13,5 g |
Węglowodany | 12,5 g | 41,3 g |