Ratatuj (ratatouille)
Ratatuj to spolszczona nazwa dla dania nazywanego ratatouille. Istnieje zasada, aby każde warzywo przygotowywać w osobnym naczyniu, tak aby zachowały swój kształt, jednak ja przygotowałam je na zaledwie dwóch patelniach i też wyszło smacznie i ładnie. Ratatuj jest daniem warzywnym, do którego możecie dodać jakie zechcecie warzywa, jednak powinna znaleźć się w nim cukinia, pomidory i papryka.
Składniki
Ilość: 6 porcji
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 małe pomidory
- 1 kabaczek
- 1 duży bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- ok. 10 dużych listków bazylii
- ok. 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Bakłażana pokroić w plastry, osolić i pozostawić na sicie przez około 30 minut. Po tym czasie opłukać go pod bieżącą wodą. Można poprzekrawać jeszcze plastry na pół.
Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, które następnie można poprzekrawać jeszcze na pół. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Poczekać około 3 minuty, aż cebula się lekko zeszkli.
Papryki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Dodać warzywa do wcześniej przygotowanej cebuli. Całość posolić i popieprzyć. Dusić przez około 5 minut.
Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć ze środka pestki. Następnie pokroić go w plastry. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać na nią bakłażana oraz cukinię, lekko posolić i dusić je przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić je w małą kostkę.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszać na jednej patelni lub w garnku. Dodać pomidory, tymianek, posiekaną drobno bazylię i przemieszać. Całość poddusić jeszcze przez około 2 minuty. Ratatuj podawać jako dodatek do mięs, jako samodzielne danie lub jak ja to zrobiłam, czyli z bagietką.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 39 kcal | 141 kcal |
Białko | 1,2 g | 4,4 g |
Tłuszcz | 1,5 g | 5,3 g |
Węglowodany | 5 g | 18,4 g |