Pulpety rybne w zalewie octowej
Za 9 dni Święta, a ja jestem daleko w tyle z przygotowaniami! W domu nie ma żadnych dekoracji, nie mam menu wymyślonego, ani nie kupiłam prezentów dla bliskich. Dobrze, że chociaż zagniotłam już parę tygodni temu ciasto na piernik staropolski ;) Dziś jednak dodaję pierwszy świąteczny przepis w tym roku, choć takie rybne pulpeciki można równie dobrze zrobić o każdej porze roku. U mnie co roku przygotowuje je babcia właśnie w grudniu. Można je jeść od razu po przygotowaniu albo odczekać 2 tygodnie, aby nabrały wyraźniejszego smaku. Jak się domyślacie, gotowanie z babcią zawsze jest "na oko", ale postarałam się mniej więcej zapisać proporcje składników i dziś Wam je podam.
Składniki:
Ilość: 6 słoików pulpetów rybnych w zalewie octowej
Pulpety rybne
- 2 kg filetów z miruny
- 1 bułka pszenna
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1 łyżka maggi
- 3 łyżeczki przyprawa do ryby
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- bułka tarta do obtaczania ryb
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Zalewa octowa
- 1 duża cebula
- 2 szklanki octu 10%
- 8 szklanek wody
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 10 łyżeczek cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki vegety
Przygotowanie
Bułkę podzielić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą, tak by nią nasiąkła. Odstawić na ok. 3 minuty, a następnie odlać nadmiar wody.
W maszynce zmielić podzielone na mniejsze kawałki ryby, cebulę oraz bułkę. Dodać jajka, maggi, przyprawę do ryby, słodką paprykę, sól oraz pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy formować nieduże pulpety i obtaczać je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej pulpety rybne. Gotowe pulpety powinny być przesmażone w środku i mocno zrumienione z zewnątrz.
W garnku umieścić ocet, wodę, ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, cukier, sól. Gotować zalewę przez około 8 minut. Następnie dodać pokrojoną w krążki, surową cebulę i gotować jeszcze 1 - 2 minuty.
Pulpety rybne ciasno umieszczać we wcześniej wyparzonych dużych słoikach i zalewać gorącą zalewą. Od razu zakręcać słoiki. Odstawić do przestudzenia, a następnie przenieść w ciemne, chłodne miejsce.
Smacznego ;)