Pulpety rybne w zalewie octowej

Pulpety rybne w zalewie octowej

Za 9 dni Święta, a ja jestem daleko w tyle z przygotowaniami! W domu nie ma żadnych dekoracji, nie mam menu wymyślonego, ani nie kupiłam prezentów dla bliskich. Dobrze, że chociaż zagniotłam już parę tygodni temu ciasto na piernik staropolski ;) Dziś jednak dodaję pierwszy świąteczny przepis w tym roku, choć takie rybne pulpeciki można równie dobrze zrobić o każdej porze roku. U mnie co roku przygotowuje je babcia właśnie w grudniu. Można je jeść od razu po przygotowaniu albo odczekać 2 tygodnie, aby nabrały wyraźniejszego smaku. Jak się domyślacie, gotowanie z babcią zawsze jest "na oko", ale postarałam się mniej więcej zapisać proporcje składników i dziś Wam je podam.

Składniki:

Ilość: 6 słoików pulpetów rybnych w zalewie octowej

Pulpety rybne

  • 2 kg filetów z miruny
  • 1 bułka pszenna
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1 łyżka maggi
  • 3 łyżeczki przyprawa do ryby
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • bułka tarta do obtaczania ryb
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Zalewa octowa

  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki octu 10%
  • 8 szklanek wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 łyżeczek cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki vegety

Przygotowywanie pulpetów rybnych

Przygotowanie

Bułkę podzielić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą, tak by nią nasiąkła. Odstawić na ok. 3 minuty, a następnie odlać nadmiar wody.

W maszynce zmielić podzielone na mniejsze kawałki ryby, cebulę oraz bułkę. Dodać jajka, maggi, przyprawę do ryby, słodką paprykę, sól oraz pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy formować nieduże pulpety i obtaczać je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej pulpety rybne. Gotowe pulpety powinny być przesmażone w środku i mocno zrumienione z zewnątrz.

W garnku umieścić ocet, wodę, ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, cukier, sól. Gotować zalewę przez około 8 minut. Następnie dodać pokrojoną w krążki, surową cebulę i gotować jeszcze 1 - 2 minuty.

Pulpety rybne ciasno umieszczać we wcześniej wyparzonych dużych słoikach i zalewać gorącą zalewą. Od razu zakręcać słoiki. Odstawić do przestudzenia, a następnie przenieść w ciemne, chłodne miejsce.

Smacznego ;)

Gotowe pulpety rybne w zalewie octowej 1Gotowe pulpety rybne w zalewie octowej 2