Pulpety drobiowe z sosem pomidorowym
Po kotletach mielonych i kluskach śląskich przyszedł czas, aby zjeść coś zdrowszego. Do głowy wpadł mi pomysł żeby zrobić pulpety drobiowe z dodatkiem płatków owsianych. Najpierw miałam je smażyć, ale sprawdziłam czy dałoby się je ugotować i oczywiście, że się da! Ja gotowałam moje w bulionie ale myślę, że można też w zwykłej, osolonej wodzie. Ponadto pulpety prawdopodobnie zasmakują dzieciom, gdyż są łagodne w smaku. Polałam je dodatkowo sosem pomidorowym. Zapraszam po przepis.
Składniki
Ilość: ok. 20 pulpetów drobiowych
Na pulpety
- 3 filety z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- garnek ugotowanego wcześniej bulionu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Na sos
- 2 kartoniki pomidorów w kawałkach
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- 250 g ryżu basmati
Przygotowanie
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Płatki owsiane zmielić na mąkę przy użyciu blendera. W misce dokładnie wymieszać mięso, płatki owsiane, jajko, pieprz ziołowy, rozmaryn, słodką paprykę, sól i pieprz.
Z masy uformować około 20 kulek. Bulion zagotować, zmniejszyć gaz i wrzucić do niego przygotowane pulpety. Tak gotować je do momentu wypłynięcia. U mnie trwało to około 7 minut.
W rondelku wymieszać pomidory w kawałkach, zioła dalmatyńskie oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
Gotowe pulpety podawać na ryżu, polane sosem pomidorowym.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 4 pulpety drobiowe z porcją sosu pomidorowego i ryżu
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 96 kcal | 403 kcal |
Białko | 9,2 g | 38,8 g |
Tłuszcz | 1,9 g | 8,1 g |
Węglowodany | 10,3 g | 43,4 g |