Pudding chlebowy z mango
Pyszny, prosty deser, choć u mnie świetnie sprawdza się również na śniadanie. Zwykle przygotowuję go z chałki ale tym razem użyłam chleba tostowego razowego i mimo, że smak się nieco zmienił, to wyszło równie smacznie. Owoców możecie użyć dowolnych, u mnie wersja z mango oraz dodatkowo z pistacjami. Taki deser możecie również zabrać ze sobą do pracy albo zjeść jeszcze ciepły zaraz po upieczeniu z gałką lodów. Koniecznie wypróbujcie przepis, na pewno Wam posmakuje!
Składniki
Ilość: forma o średnicy 30 x 24 cm
320 g chałki/maślanych bułeczek/chleba tostowego
400 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
5 jajek
3 łyżki cukru
1 mango
ok. 40-50 g pistacji
odrobina masła do wysmarowania formy
szczypta soli
Przygotowanie
Pieczywo pokroić w większą kostkę i wyłożyć nim uprzednio wysmarowaną masłem formę.
W misce ucierać ze sobą jajka z cukrem oraz solą przez około 2 minuty. Dodać mleko ze śmietanką i jeszcze chwilę zmiksować. Zalać mieszanką pieczywo, lekko je dociskając łyżką, tak aby całe pokryło się mokrymi składnikami. Odstawić na około 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180⁰C.
Mango obrać i wykroić z niego pestkę. Pokroić owoc w kostkę i wyłożyć na górę puddingu lekko go dociskając. Całość posypać jeszcze pistacjami pokruszonymi na mniejsze kawałki. Piec w 180⁰C przez około 35 - 45 minut (piekłam z termoobiegiem).
Pudding chlebowy można jeść zarówno na zimno jak i ciepło. Na ciepło polecam podać z gałką lodów!
Smacznego :)