Pudding chlebowy z malinami i migdałami
Jestem zakochana w tym deserze! Szybko się go przygotowuje i nie potrzeba skomplikowanych składników, a więc jest to deser w sam raz dla niezapowiedzianych gości. Pudding chlebowy można też zjeść np. na niedzielne śniadanie lub zabrać na wynos do pracy. Wyszedł puszysty i idealnie słodki, a dzięki malinom stał się wilgotniejszy i lekko orzeźwiający. Do jego przygotowania użyłam połowę chałki oraz trzy maślane bułeczki, ale możecie użyć także pieczywo tostowe albo babkę. Jeśli właśnie odkryliście, że w domu zalega Wam czerstwe pieczywo, również śmiało możecie je wykorzystać. Koniecznie wypróbujcie przepis, jestem pewna, że tak jak mojej rodzince, tak i Waszej posmakuje :)
Składniki
Ilość: forma o średnicy 30 x 24 cm
- 320 g chałki lub maślanych bułeczek
- 400 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 250 g malin
- 20 g płatków migdałów
- odrobina masła do wysmarowania formy
- szczypta soli
Przygotowanie
Chałkę lub bułki pokroić w większą kostkę i wyłożyć nimi uprzednio wysmarowaną masłem formę.
W misce ucierać ze sobą jajka z cukrem oraz solą przez około 2 minuty. Dolać śmietankę wraz z mlekiem i jeszcze krótko miksować. Zalać mieszanką chałkę. Pieczywo można lekko docisnąć ręką, tak aby całe pokryło się mokrymi składnikami. Odstawić na około 20 minut. Można w tym czasie nagrzać piekarnik do 180⁰C.
Na górę puddingu wyłożyć maliny i migdały oraz lekko je docisnąć. Piec w 180⁰C przez około 35 - 45 minut (piekłam z termoobiegiem).
Pudding chlebowy można jeść zarówno na ciepło jak i zimno. Jeśli serwujemy go na ciepło, to idealnym dodatkiem będzie gałka lodów!
Smacznego ;)
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/8 całości
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 169 kcal | 236 kcal |
Białko | 6,8 g | 9,5 g |
Tłuszcz | 8,6 g | 12 g |
Węglowodany | 15,7 g | 22 g |