Pudding chlebowy z malinami i migdałami

Pudding chlebowy z malinami i migdałami

Jestem zakochana w tym deserze! Szybko się go przygotowuje i nie potrzeba skomplikowanych składników, a więc jest to deser w sam raz dla niezapowiedzianych gości. Pudding chlebowy można też zjeść np. na niedzielne śniadanie lub zabrać na wynos do pracy. Wyszedł puszysty i idealnie słodki, a dzięki malinom stał się wilgotniejszy i lekko orzeźwiający. Do jego przygotowania użyłam połowę chałki oraz trzy maślane bułeczki, ale możecie użyć także pieczywo tostowe albo babkę. Jeśli właśnie odkryliście, że w domu zalega Wam czerstwe pieczywo, również śmiało możecie je wykorzystać. Koniecznie wypróbujcie przepis, jestem pewna, że tak jak mojej rodzince, tak i Waszej posmakuje :)

Składniki

Ilość: forma o średnicy 30 x 24 cm

  • 320 g chałki lub maślanych bułeczek
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g malin
  • 20 g płatków migdałów
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • szczypta soli

Pokroić chałkę na pudding chlebowyZmiksować mokre składniki na pudding chlebowy

Wymieszać wszystkie składniki na pudding chlebowyGotowy pudding chlebowy

Przygotowanie

Chałkę lub bułki pokroić w większą kostkę i wyłożyć nimi uprzednio wysmarowaną masłem formę.

W misce ucierać ze sobą jajka z cukrem oraz solą przez około 2 minuty. Dolać śmietankę wraz z mlekiem i jeszcze krótko miksować. Zalać mieszanką chałkę. Pieczywo można lekko docisnąć ręką, tak aby całe pokryło się mokrymi składnikami. Odstawić na około 20 minut. Można w tym czasie nagrzać piekarnik do 180⁰C.

Na górę puddingu wyłożyć maliny i migdały oraz lekko je docisnąć. Piec w 180⁰C przez około 35 - 45 minut (piekłam z termoobiegiem).

Pudding chlebowy można jeść zarówno na ciepło jak i zimno. Jeśli serwujemy go na ciepło, to idealnym dodatkiem będzie gałka lodów!

Smacznego ;)

Pudding chlebowy z malinami i migdałami 1Pudding chlebowy z malinami i migdałami 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/8 całości

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 169 kcal 236 kcal
Białko 6,8 g 9,5 g
Tłuszcz 8,6 g 12 g
Węglowodany 15,7 g 22 g