Polędwiczki z dorsza podane na sałacie
Dziś mam dla was przepis na lekki obiad, który będzie jak znalazł na cieplejsze dni. Polędwiczki z dorsza przygotowałam w piekarniku dla niższej kaloryczności, jednak nie ujmuje im to smaku, a według mnie wręcz smakują lepiej, ale to możecie ocenić sami ;) Podałam je bardzo prosto, czyli na sałacie z pomidorkami koktajlowymi i dodatkowo z grzankami, jednak do takiej rybki fajnie będzie pasował również ryż lub purée ziemniaczane.
Składniki
Ilość: 2 porcje
- 3 polędwiczki z dorsza (ok. 350 g)
- 1/2 łyżeczki rozgniecionej w moździerzu kolendry
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Duża szczypta soli morskiej
- Szczypta pieprzu
Dodatkowo
- Mix sałat, paczka 150 g (dałam mix sałat z roszponką)
- Ok. 15 pomidorków koktajlowych
- 2 kromki razowego chleba
- 1 ząbek czosnku
- 2 ćwiartki cytryny
Przygotowanie
W miseczce wymieszać kolendrę, tymianek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Na blaszce do pieczenia ułożyć polędwiczki i zalać przygotowaną wcześniej marynatą, po czym odstawić na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180⁰C i piec je przez około 25 minut pod folią aluminiową lub przykrywką.
Kromki chleba podpiec w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Ząbek czosnku obrać i natrzeć nim grzanki.
Na talerzach wyłożyć sałatę i pomidorki przekrojone na połówki. Na sałatę położyć podpieczone polędwiczki z dorsza. Podawać z grzankami i ćwiartkami cytryn.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 66 kcal | 300 kcal |
Białko | 7,3 g | 33,1 g |
Tłuszcz | 2,6 g | 11,6 g |
Węglowodany | 4,2 g | 18,9 g |