Placuszki z ricotty
Delikatne placuszki z ricotty, wykonane według przepisu Nigelli Lawson. Serek użyty do ich przygotowania nadaje im niezwykłej lekkości i wilgoci. Do ciasta można dodać trochę cukru, jednak ja wymieszałam go z cynamonem i posypałam nim gotowe, gorące jeszcze placuszki. Świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie, dlatego jeśli macie odrobinę więcej czasu rano, przygotujcie je dla całej rodziny :)
Składniki
Ilość: 15 - 20 placuszków
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka 2%
- 2 duże jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 2 łyżki olej do smażenia
Do podania
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek. Ricottę, żółtka i mleko wymieszać w misce. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do ricotty. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
Na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju, nakładać łyżką niewielkie porcje masy. Smażyć krótko z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe placuszki z ricottą podawać na talerzu, posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wartość odżywcza
Bez dodatku cukru i cynamonu
100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 172 kcal |
Białko | 8 g |
Tłuszcz | 8,6 g |
Węglowodany | 15,7 g |