Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z sosem z boczniaków
Bardziej dietetyczna wersja placków ziemniaczanych dzięki temu, że postanowiłam upiec je w piekarniku, a nie tradycyjnie smażyć. Zajęło to znacznie więcej czasu, toteż jeśli brakuje wam go, to można przygotować je również tradycyjnie na patelni. Przeważnie jadam placki z surowych startych na grubych oczkach ziemniaków, jednak moimi ulubionymi są te z gotowanych. Wychodzą przyjemnie miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Dodatkowo polane sosem z boczniaków smakują idealnie. Oczywiście jeśli chcecie, aby sos był bardziej fit, możecie pominąć masło i śmietanę, jednak według mnie jest tu ich znikoma ilość ;) Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki
Ilość: ok. 18 placków ziemniaczanych
Na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
- ok. 1300 g obranych ziemniaków
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- pieprz
Na sos z boczniaków
- 400 g boczniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
- ok. 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dodać do ziemniaków jajka, mąkę, sól oraz trochę pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować kulki, następnie lekko je spłaszczać i formować okrągłe lub podłużne placki. Uformowane placki ziemniaczane kłaść na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C, z funkcją termoobieg, przez około 30 - 40 minut, do momentu aż z zewnątrz się przyrumienią.
Boczniaki umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać olej, dodać boczniaki oraz sól i pieprz. Przesmażyć je około 2 minuty po czym dodać cebulę i masło. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 - 12 minut, dodając pod koniec posiekany koperek. Bezpośrednio przed podaniem wmieszać do boczniaków śmietanę.
Placki ziemniaczane podawać z porcję sosu z boczniaków.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 5 placków ziemniaczanych z porcją sosu z boczniaków
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 130 kcal | 520 kcal |
Białko | 3,9 g | 15,6 g |
Tłuszcz | 3,9 g | 15,8 g |
Węglowodany | 20,7 g | 83,4 g |