Placki z dyni i twarogu na słodko
Wybaczcie mi moją nieobecność! Muszę przyznać, że zdecydowanie wolę siedzieć w kuchni jesienią czy zimą, niż latem. Stąd może ta przerwa w prowadzeniu bloga... Tak czy inaczej przychodzę do was z nowym przepisem i to nie byle jakim ;) Pyszne słodkie placuszki z dyni i twarogu wjeżdżają na stół. Dynię mogę jeść na okrągło i najlepsze w niej jest to, że można ją przyrządzić na wytrawnie jak i na słodko. Już kiedyś dodałam przepis na placki dyniowe z jarmużem, a dziś słodka wersja, dodatkowo z twarogiem i cynamonem. Można się nimi nieźle najeść, przez co sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na śniadanie. A może zabierzecie je na wynos do pracy? ;) Smakują na zimno i na ciepło oraz mają piękny pomarańczowy kolor. Polecam!
Składniki
Ilość: ok. 25 - 30 placków
- 500 g puree z dyni
- 250 g chudego twarogu
- 2 jajka
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 szklana mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Dodatkowo
- kokos / śmietana / jogurt / syrop klonowy / ...
Przygotowanie
W misie blendera zmiksować chwilę twaróg, a następnie przełożyć go do większej miski wraz z jajkami oraz puree z dyni i wymieszać. W osobnej misce wymieszać cukier, mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Połączyć zawartości obu misek przy pomocy miksera. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dodać trochę mleka.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i nakładać po łyżce ciasta na placek. Smażyć z obu stron na małym ogniu, nie za długo bo bardzo łatwo się przypalają.
Podawać posypane kokosem i polane syropem klonowym lub ze śmietaną.
Smacznego!