Placki z cukinii i marchewki z sosem pomidorowo-paprykowym

Placki z cukinii i marchewki z sosem pomidorowo-paprykowym

Obowiązkowa pozycja w menu kiedy mamy sezon na cukinię i aż dziwię się, że jeszcze ten przepis nie pojawił się u mnie na blogu. Same placki w smaku wychodzą lekko słodkawe więc myślę, że mogłyby posmakować nawet dzieciom. Żeby było bardziej dietetycznie i zdrowo, postanowiłam upiec je w piekarniku, zamiast smażyć na oleju. Podałam do nich szybki w przygotowaniu sos, w którym główne składniki to papryka i pomidory. Całość jest pełna warzyw, a więc i zdrowa. Danie to świetnie sprawdzi się czy to na obiad czy na kolację. Polecam!

Składniki

Ilość: 3 porcje

Placki z cukinii i marchewki

  • 5 małych cukinii
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Składniki na placki z cukinii i marchewkiPlacki z cukinii i marchewki przed pieczeniem

Sos pomidorowo-paprykowy

  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 ostrej papryki
  • duża szczypta imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Składniki na sos pomidorowo-paprykowySos pomidorowo-paprykowy w trakcie przygotowania

Przygotowanie

Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Cukinię mocno odcisnąć na sitku z nadmiaru wody, a następnie wymieszać z marchewką. Dodać jajka, mąkę, pieprz i razem wymieszać.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy warzywnej formować placki, układając je na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 minut.

W międzyczasie przygotować sos. W małym garnuszku zagotować wodę, sparzyć w niej pomidory, a następnie je obrać i pokroić w kostkę. Papryki dokładnie umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Dodać paprykę i dusić na małym ogniu przez około 5 - 7 minut. Po tym czasie dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz. Całość dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Na sam koniec po wyłączeniu gazu wmieszać do sosu jogurt.

Na talerze wykładać placki z cukinii i marchewki wraz z sosem warzywnym.

Smacznego!

Gotowe placki z cukinii i marchewkiGotowe placki z cukinii i marchewki z sosem pomidorowo-paprykowym

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 78 kcal 330 kcal
Białko 3,1 g 13,2 g
Tłuszcz 3,5 g 15 g
Węglowodany 8,2 g 34,7 g