Placki z batatów z dodatkiem szpinaku
Pyszne słodkawe placuszki z gotowanych batatów, czyli słodkich ziemniaków, z dodatkiem szpinaku. Udekorowane pomidorem, serem feta i szczypiorkiem. Idealne na obiad. Przepis dla osób cierpliwych, gdyż placuszki należy bardzo delikatnie obracać, bo łatwo mogą się rozpaść, pomoże tu formowanie malutkich placków. Próbowałam kiedyś piec placki z batatów w piekarniku, jednak nie był to najlepszy pomysł, bo przyklejały się do papieru, jednak równie dobrze smakowały, więc polecam eksperymentowanie :)
Składniki
Ilość: ok. 25 placków z batatów
- 1,5 kg batatów
- 300 g szpinaku
- 2 jajka
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- ćwierć łyżeczki soli do gotowania + sól do szpinaku
- olej ryżowy do smażenia
- 4 - 5 pomidorów
- 1 pęczek szczypiorku
- 270 g sera feta
Przygotowanie
Bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut lub do miękkości. Następnie odlać wodę z batatów i jeszcze ciepłe ubić lub przecisnąć przez praskę. Pozostawić w garnku lub misce do przestygnięcia.
Szpinak pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i poddusić na rozgrzanej patelni, z małą ilością oleju. Szpinak przestudzić i odcisnąć z niego wodę.
Gdy słodkie ziemniaki będą już zimne, dodać do nich jajka i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać szpinak i ponownie wymieszać. Formować rękami niewielkie placki i smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju, z obu stron do lekkiego zrumienienia. Placki starać się bardzo delikatnie przewracać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Szczypiorek posiekać. Ser feta rozdrobnić lub pokroić na małe kawałki.
Usmażone placki z batatów kłaść na talerzu, na górze każdego układać plaster pomidora, posypywać fetą i szczypiorkiem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 5 placków z batatów
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 100 kcal | 604 kcal |
Białko | 2,9 g | 17,4 g |
Tłuszcz | 4,6 g | 27,8 g |
Węglowodany | 12,3 g | 73,9 g |