Placki owsiane z twarogiem i jabłkami
Kolejna propozycja na placki owsiane. Po prostu uwielbiam takie śniadania i co jakiś czas lubię wymyślać nowe wariacje na ich temat. Tym razem płatki owsiane pojawiły się w towarzystwie z twarogiem i jabłkami. Pełnowartościowe, sycące, zdrowe śniadanie. Polecam! Koniecznie podajcie je z ulubionymi dodatkami.
Składniki
Ilość: 12 placków owsianych
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 270 g twarogu półtłustego
- ok. 1/3 szklanki mleka
- 2 małe jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka miodu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do podania
- dowolne owoce, jogurt naturalny lub inne dodatki
Przygotowanie
Twaróg umieścić w misie blendera i zmiksować chwile, aż konsystencja sera zrobi się gładka. Dodać miód, jajka i ponownie zmiksować.
W osobnej misce zmiksować ręcznym blenderem płatki owsiane, na mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie wymieszać ze sobą zawartość obu misek.
Na samym końcu dodać mleko i pokrojone w kostkę obrane jabłka. Odstawić masę na placki na około 15 minut. Po tym czasie można dodać jeszcze łyżkę lub dwie mleka, jeśli masa będzie zbyt sucha.
Na patelni rozgrzać olej i wykładać na nią po maksymalnie 2 łyżki masy na jednego placka. Smażyć na małym ogniu (łatwo się przypalają ) pod przykryciem przez około 2 minuty, obrócić delikatnie i smażyć jeszcze około 1 minutę.
Gotowe placki wyłożyć na talerz i podawać z owocami lub jogurtem.
Smacznego ;)
Wartość odżywcza
1 porcja = 4 placki owsiane z twarogiem i jabłkami
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 170 kcal | 454 kcal |
Białko | 9,7 g | 26 g |
Tłuszcz | 6,6 g | 17,6 g |
Węglowodany | 16,5 g | 44,1 g |