
Placki dyniowe podane z jarmużem
Bardzo lubię placki z cukinii, jednak niedawno odkryłam placki dyniowe i muszę przyznać, że smakują mi chyba jeszcze bardziej. Przyprawy można dobierać według własnych upodobań. Mi najbardziej smakują z tymi, które widzicie poniżej. Dzisiejszą wersję podałam z jarmużem, ale ostatnio jadłam je również z domowym ajwarem. Oba dodatki świetnie do nich pasują. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Składniki
Ilość: ok. 17 - 18 placków
- 600 g puree z dyni
- ok. 120 g mąki pszennej-razowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Dodatkowo
- ok. 100 g jarmużu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki oleju
Przygotowanie
W misce wymieszać puree z dyni oraz wszystkie przyprawy. Najlepiej skosztujcie, czy taka ich ilość wam odpowiada. Następnie wmieszać w masę mąkę, proszek do pieczenia i jajko.
Na patelni rozgrzać trochę oleju. Dawałam go nie za wiele. Kłaść na patelnię po około 1 łyżce masy na placki. Nie powinny być za duże, bo będzie je wtedy trudniej przewracać. Smażyć do momentu, aż zauważymy, że boki zaczynają się lekko przyrumieniać. Wtedy przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 30 sekund. Po usmażeniu kłaść na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jarmuż umyć i wyciąć z niego twarde łodygi. Na drugiej patelni rozgrzać pół łyżki oleju. Dodać na nią jarmuż, sok wyciśnięty z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość poddusić przez około 5 minut.
Kłaść na talerzu placki dyniowe, a na nie wykładać po porcji jarmużu.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = ok. 5 placków
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 136 kcal | 280 kcal |
Białko | 4,5 g | 9,2 g |
Tłuszcz | 5,5 g | 11,3 g |
Węglowodany | 18,6 g | 38,4 g |