Placki drożdżowe
Przepis na placki drożdżowe pochodzi z Podkarpacia, od babci bliskiej mi osoby. Z sentymentem wspomina on, jak babcia na wsi piekła je w bratrurze (piekarniku w kuchni kaflowej) i jak jadło się je z prawdziwym masłem i świeżym mlekiem. Przypominają one nieco płaskie bułeczki i najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, posmarowane u góry masłem z solą lub powidłem, popijane kakao lub mlekiem. Przepis jest banalnie prosty, dlatego ręczę za to, że każdemu wyjdą ;)
Składniki
Ilość: 24 placki drożdżowe
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 20 g masła
- ok. 1 kg mąki (w oryginalnym przepisie było "ile zabierze")
Dodatkowo do posmarowania
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać lekko, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do kubka odmierzyć drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i zalać to pół szklanki mleka z wodą. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i przestudzić. Do naczynia wbić jajko, wsypać cukier, wlać pozostałe mleko z wodą oraz rozczyn z drożdży. Razem wymieszać. Dodać mąkę i ugnieść ciasto. Pod koniec dodać przestudzone masło i jeszcze raz krótko wyrobić. Z ciasta ulepić kulę, oprószyć lekko mąką i odstawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze trochę je zagnieść, a następnie podzielić na 24 równe części. Z każdej części ulepić kulkę, którą następnie należy wałkować na cienki, owalny placek, grubości ok. 3 mm. Tak przygotowane placki drożdżowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na drugie wyrastanie, na około 30 minut.
Przed włożeniem placków do piekarnika ponakłuwać je lekko widelcem lub nożem i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180⁰C przez około 15 - 17 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 placek drożdżowy
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 273 kcal | 172 kcal |
Białko | 7,8 g | 4,8 g |
Tłuszcz | 3,2 g | 2 g |
Węglowodany | 53,4 g | 33,7 g |