Placek owsiany z owocami
Trochę się rozleniwiłam po minionych świętach. W końcu zawitała również zima, a mnie opuściły chęci do ćwiczeń. Co rusz coś podjadałam z lodówki... Mówię w czasie przeszłym, bo w końcu się zawzięłam i wracam do zdrowszego trybu życia! Czas zacząć znów biegać i jeść przede wszystkim zdrowe i pożywne śniadania. Na takie właśnie podaję Wam dziś przepis. Jedno z moich ulubionych.
Dzięki takiemu plackowi owsianemu na śniadanie, zaczniecie zdrowy i pełny sił dzień. Robię go już od dawna i podejrzewam, że wiele osób zna takie śniadanie, jednak przepisu na niego nie mogło zabraknąć również na mojej stronie. Jest to wersja podstawowa, najprostsza, bo jeśli ktoś ma ochotę, to do samego ciasta na placek można dodać na przykład miód, kokos, siemię lniane, owoce suszone, sezam czy co Wam przyjdzie do głowy. Zdarzało mi się go również przyrządzać z warzywami na obiad, kiedy musiałam zjeść coś na szybko. Jest na prawdę mocno sycący. Z taką porcją owoców, jak na zdjęciach, podzieliłam się nim z drugą osobą. Polecam zrobić, jeśli jeszcze nie wypróbowaliście.
Składniki
Ilość: 1 porcja
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżką otrębów żytnich
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju ryżowego
Dodatkowo
- różne owoce
Przygotowanie
W misie blendera umieścić płatki owsiane, otręby i jajka. Razem zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, a następnie przelać na nią masę na placek owsiany. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, przez około 4 minuty lub do momentu aż się zrumienią. Potem obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 - 4 minuty.
Gotowy placek owsiany wyłożyć na talerz i przyozdobić owocami, syropem klonowym, czekoladą, jogurtem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = cały placek bez owoców
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 300 kcal | 420 kcal |
Białko | 15,8 g | 22,2 g |
Tłuszcz | 14,4 g | 20,2 g |
Węglowodany | 23,8 g | 33,3 g |