Pilaw z kurczakiem, marchewką i papryką
Do pilawu tradycyjnie wykorzystuje się ryż lub bulgur, który następnie dusi się wraz z uprzednio podsmażoną baraniną lub rybą. Mój pilaw przygotowałam jednak z kurczakiem, co nie jest już rzadkością w Polsce. Tak na prawdę jest to bardzo proste danie jednogarnkowe z wykorzystaniem ryżu, mięsa i warzyw. Ryż przed gotowaniem należy dokładnie opłukać i podczas samego duszenia potrawy nie powinniśmy gotować go zbyt długo, aby się nie zaczął kleić. Polecam go też zastąpić bulgurem, jeśli akurat macie w domu. Możecie również dodać inne warzywa oprócz marchewki i papryki, a ilość papryczki chili dostosujcie oczywiście do własnych upodobań, mój pilaw określiłabym jako średnio ostry ;)
Składniki
Ilość: 7 porcji
- ok. 1 kg filetu z kurczaka
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 główka czosnku
- 400 g ryżu basmati
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego roztartego w moździeżu
- ok. 150 ml oleju ryżowego
- sól do smaku
Przygotowanie
Ryż przepłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić.
Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę pokroić w słupki, a cebulę w piórka. Paprykę dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać marchewkę, przesmażyć mieszając około 1 minutę, a następnie dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut.
Wmieszać przyprawy wraz z papryczką chili oraz kurczaka i mieszając smażyć przez 5 minut. Kolejno dodać paprykę, 250 ml wody, przykryć garnek pokrywką i dusić całość przez 10 minut. Całość posolić do smaku.
Po tym czasie na górę warzyw z kurczakiem wyłożyć warstwę odsączonego z wody ryżu (nie mieszać). Pomału zalać całość 500 ml wody lub tyle, aby jej poziom był około 2 cm nad ryżem. Posolić wodę i wcisnąć do wewnątrz ryżu cały głąbek czosnku. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 25 minut, do momentu aż ryż zmięknie ale nie będzie zbyt kleisty. W trakcie można porobić, na przykład patyczkiem do szaszłyków, dziurki do dna garnka.
Po tym czasie wyjąć czosnek i całość przemieszać. Wykładać porcje pilawu na talerze i podawać.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 163 kcal | 559 kcal |
Białko | 9,8 g | 33,5 g |
Tłuszcz | 7,3 g | 25,1 g |
Węglowodany | 14,2 g | 48,7 g |