
Pierogi ruskie
Troszkę pracy było w przygotowaniu tych pierogów, na szczęście miałam siostrę do pomocy. No i ten smak... Opłacało się! Ulepione samemu to całkiem coś innego niż kupne, mrożone. Pyszne również jeśli je odgrzejemy następnego dnia na patelni, na odrobinie oleju. Pierogi ruskie są moim ulubionym rodzajem i na takie właśnie dziś podaję wam przepis. Polecam!
Składniki
Ilość: ok. 90 pierogów ruskich
Na ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 duże szczypty soli
- 1 duża łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
Na farsz
- 800 g ugotowanych, przestudzonych ziemniaków
- 500 g sera białego półtłustego
- 1 - 2 cebule
- ok. 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- sól do gotowania
Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Smażyć do lekkiego przyrumienienia się, po czym przestudzić.
Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę. Dodać cebulę i wymieszać łyżką składniki. Doprawić solą i pieprzem.
Przechodzimy do wyrabiania ciasta. Do miski przesiać mąkę z solą, zalać gorącą wodą i wymieszać razem łyżką, żeby się nie poparzyć. Dodać oliwę, masło, jajka i ugniatać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne, a wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto podzielić na mniejsze części. Te części, których nie używamy, pozostawić w misce przykryte ściereczką, aby się nie wysuszyły. Ciasto wałkować cienko na stolnicy posypanej mąką. Przy użyciu szklanki wykrawać krążki. Moja szklanka miała średnicę około 7 cm. Na środku każdego kółka kłaść łyżeczkę farszu (można sobie lepić z niego kulki) i zlepiać brzegi pierogów. Jeśli są zbyt suche, aby się zlepić, można sobie pomóc smarując brzegi kółka wodą. Ciasto również podczas sklejania można lekko rozciągnąć, jeśli się skurczyło. Brzegi można układać w ozdobne fale lub ozdabiać je przez lekkie odciskanie wzorków widelcem. Pierogi odkładać na blacie przykryte ściereczką.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Następnie wrzucać pierogi i gdy woda znów się zagotuje zmniejszyć ogień. Poczekać, aż pierogi wypłyną na powierzchnie wody i od tego czasu gotować je przez około 2 minuty. Najlepiej wyjąć jeden i sprawdzić czy już jest dobry. Jeśli tak, to pozostałe wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej pozbywając się nadmiaru wody. Gotowe pierogi ruskie podawać polane masełkiem lub ze skwarkami.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = ok. 10 pierogów ruskich
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 163 kcal | 415 kcal |
Białko | 7,9 g | 20,3 g |
Tłuszcz | 3,7 g | 9,5 g |
Węglowodany | 24,5 g | 62,4 g |