Pieczone warzywa z kruszonką
Całość dość długo się piecze ze względu na pietruszkę i marchewkę, dlatego polecam pokroić je jak najcieniej, a nawet zetrzeć na tarce na większych oczkach, aby czas przygotowania był jak najkrótszy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas wykładania porcji na talerz, rozsypie wam się kruszonka - niedoskonałości możecie zakryć świeżymi ziołami. Zresztą kto patrzy na wygląd, kiedy na talerzu mamy smaczne pieczone warzywa ze świeżą pomarańczą, z dodatkiem kruszonki, w której składzie znajdziemy pietruszkę i słonecznik. Dajcie znać co myślicie o takiej formie podania warzyw :)
Składniki
Ilość: forma o średnicy 28 cm
- 130 g pora (tylko biała część)
- 3 duże marchewki
- 2 duże korzenie pietruszki
- 250 g pieczarek
- 1/2 selera
- 1 duża cukinia
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańcza
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 płaska łyżeczka soli + sól do przygotowania bakłażana
Na kruszonkę
- 130 g mąki pszennej
- 70 g płatków owsianych
- 1/2 - 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 120 g masła
- 3 łyżki podprażonego na suchej patelni słonecznika
Do dekoracji
- Duża garść świeżej pietruszki
- Duża garść świeżego lubczyku
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę, pora, seler i pieczarki umyć i obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić jak najcieniej w talarki (lub zetrzeć na grubych oczkach), gdyż będą one najdłużej miękły w piekarniku i to od nich głównie będzie zależało jak dużo czasu zajmie pieczenie. Pieczarki pokroić w plastry, selera w nieduże, cienkie kawałki, a pora w półkrążki.
Tak przygotowane warzywa wymieszać z oliwą, czosnkiem, chilli, solą i przełożyć do naczynia w którym będziemy całość zapiekać. Piec w 180⁰C przez ok. 1 godzinę.
Bakłażana pokroić w talarki, wyłożyć na sito, posolić i odstawić na 20 – 30 minut. Po tym czasie bakłażana lekko odcisnąć z wody. Cukinię umyć, obrać i pokroić w talarki. Paprykę umyć i pokroić w dowolne małe kawałki. Pomarańcz obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Bakłażana, cukinię, paprykę i pomarańcz, dołożyć do zapiekanych wcześniej przez godzinę warzyw i piec przez kolejne 30 minut lub dłużej, w 180⁰C, do momentu aż warzywa będą już prawie miękkie.
W trakcie pieczenia warzyw, przygotować kruszonkę. Płatki owsiane zmielić przy pomocy blendera. W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, sól, pietruszkę i słonecznik. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i wszystko rozetrzeć rękami na kruszonkę.
Po 1,5 godzinie pieczenia warzyw, kiedy będą już prawie miękkie, na górę wyłożyć kruszonkę rozsypując ją dłońmi po całych warzywach. Tak piec warzywa z kruszonką przez kolejne 30 – 40 minut, do czasu aż kruszonka nabierze lekko złotawej barwy.
Wyłożone porcje na talerzu udekorować świeżą pietruszką i lubczykiem. Podawać na ciepło.
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/8 pieczonych warzyw
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 110 kcal | 372 kcal |
Białko | 2,3 g | 7,7 g |
Tłuszcz | 6,7 g | 22,6 g |
Węglowodany | 10,2 g | 34,4 g |