Pieczone bataty z boczkiem, kozim serem, sosem z awokado i orzechami nerkowca
Bataty chodziły za mną od dawna, ale nie miałam na nie pomysłu. Pyszne są frytki lub placki z batatów, jednak tym razem miałam ochotę na coś innego. Postanowiłam podać je nafaszerowane boczkiem z cebulką. Na górze posypałam je dodatkowo serem kozim, który ma intensywny smak, i polałam zielonym sosem z awokado. Oprócz tego, całość posypałam orzechami nerkowca. Wszystko razem tworzy spójne danie. Wyszło bardzo smacznie, uwielbiam ten słodkawy posmak tych warzyw. Z podanych składników uzyskacie 2 lub 4 porcje, w zależności od tego, czy podacie słodkie ziemniaki same czy też z dodatkiem sałatki oraz oczywiście od tego, jaki macie apetyt ;)
Składniki
Ilość: 2 - 4 porcje
- 2 bataty (u mnie każdy po 500 g)
- 1/2 cebuli
- 6 plastrów surowego boczku wędzonego
- 2 garści orzechów nerkowca
- 100 g sera koziego sałatkowego
- 1/2 awokado
- 2 duże łyżki jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- olej
Przygotowanie
Bataty dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Można też pozostawić je w całości i tak piec, a przekroić dopiero gdy zmiękną, jednak wtedy należy trochę wydłużyć czas pieczenia. Przekrojone bataty posmarować lekko olejem i umieścić w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wyłożonym folią aluminiową. Piec słodkie ziemniaki w 200⁰C przez około 40 minut. Jeśli po wbiciu w nie widelca będzie on łatwo wchodził to znaczy, że są gotowe. Bataty przestudzić i wydrążyć z nich miąższ, pozostawiając go trochę przy skórze (około 2 centymetry). Miąższ rozgnieść przy pomocy widelca.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a plasterki boczku na paski. Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju i przesmażyć na niej boczek aż lekko się zarumieni. Dodać cebulę i smażyć jeszcze około 3 minuty, po czym dodać na patelnię miąższ ze słodkich ziemniaków, tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość krótko podsmażyć.
Do wydrążonych batatów nakładać farsz przygotowany na patelni. Faszerowane wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na około 15 minut.
W międzyczasie podprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca i przygotować sos. Połówkę awokado obrać i wydrążyć pestkę. Pokroić je na mniejsze kawałki oraz umieścić w misie blendera wraz z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem i zmiksować na gładki zielony sos.
Podpieczone połówki batatów posypać kozim serem, krusząc go lekko w dłoniach, polać sosem i posypać podprażonymi orzechami nerkowca. Podawać od razu na ciepło, same lub z dodatkiem lekkiej sałatki.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/2 pieczonego batata wraz ze wszystkimi dodatkami
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 186 kcal | 489 kcal |
Białko | 5,2 g | 13,6 g |
Tłuszcz | 8,6 g | 22,7 g |
Węglowodany | 22,4 g | 58,7 g |