
Pieczona owsianka z rabarbarem
Ciepłe śniadanko na początek dnia, czyli pieczona owsianka z rabarbarem. Całość jest szybka w przygotowaniu, lecz potrzebujemy trochę czasu na pieczenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wstawić ją do piekarnika, a w tym czasie wykonać inne poranne czynności, by potem móc się nią delektować ;) Owsianka wychodzi lekko wilgotna i puszysta za sprawą maślanki. Kwaskowaty smak rabarbaru nadaje jej ciekawego smaku.
Składniki
Ilość: forma o średnicy 15 cm (2 porcje)
- 50 g płatków owsianych górskich
- 150 ml maślanki
- 1 jajko
- 20 g słonecznika
- 20 g rodzynek
- 120 g obranego rabarbaru
- 1/4 dużego jabłka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie
Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać jajko, miód, słonecznik, rodzynki i dobrze wymieszać. Umyty i obrany rabarbar pokroić na małe kawałki i wmieszać do owsianki, odkładając kilka jego kawałków do dekoracji. Jabłko obrać i pokroić na malutkie kawałki lub zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i również wmieszać w masę.
Całość przełożyć do formy i posypać na górze kokosem. Na wierzchu ułożyć wcześniej odłożone kawałki rabarbaru, lekko je wciskając.
Piec w temperaturze 180⁰C przez 30 - 40 minut.
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 144 kcal | 363 kcal |
Białko | 5,2 g | 12,9 g |
Tłuszcz | 5,7 g | 14,2 g |
Węglowodany | 17,6 g | 44,2 g |