
Pieczona brukselka z boczkiem i orzechami włoskimi
To danie pokazuje w moim wypadku jak bardzo mogą przez lata zmienić się gusta. Należę do osób, które w dzieciństwie brukselkę omijały szerokim łukiem. Jednak ostatnio coraz częściej w internecie prześladowały mnie jej zdjęcia w formie pieczonej. Pomyślałam, że to może smakować całkiem inaczej, niż taka brukselka rozmoczona w zupie... Zaraz pobiegłam do sklepu i po powrocie zabrałam się za jej przygotowywanie. Podpatrzyłam tu i ówdzie, że najlepiej smakuje z boczkiem i orzechami, więc dorzuciłam również te składniki, co ewentualnie miało zatuszować smak znienawidzonej brukselki ;) Jak się okazało nie było to konieczne, mogłabym zjeść tą brukselkę samą, całkiem inny smak niż tej pływającej w zupie. Idealnie przyprawiona, lekko chrupiąca, z dodatkiem boczku i orzechów włoskich tworzy pyszną całość. Ponadto wszystko to podałam wyłożone na kaszy gryczanej. Polecam wypróbować przepis nawet tym, którzy brukselki nie trawią, zapewniam że zdziwicie się jak dobrze może smakować to warzywo :)
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 500 g brukselki
- 200 g surowego chudego boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- garść orzechów włoskich
- 150 g kaszy gryczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Brukselkę obrać z zewnętrznych listków, umyć, osuszyć i poprzekrawać na pół, mniejsze sztuki mogą pozostać w całości. Brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 2 łyżkami oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane listki rozmarynu, sól oraz pieprz. Wszystko przemieszać dokładnie i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 25 minut. Około dwa razy przemieszać wszystko, żeby brukselka przyrumieniła się z każdej strony, a 10 minut przed końcem pieczenia dodać posiekane orzechy włoskie.
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Z boczku odkroić tłustą skórę, a następnie pokroić go na małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i przełożyć na niego boczek. Smażyć go na małym ogniu, mieszając co chwile żeby się wytopił ale nie spalił. Po około 7 minutach dodać cebulę i smażyć dalej przez około 5 minut, mieszając.
W naczyniu żaroodpornym wymieszać upieczoną brukselkę z orzechami włoskimi oraz boczek z cebulą. Na talerze wykładać porcje kaszy, a na górę brukselkę z dodatkami.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 199 kcal | 567 kcal |
Białko | 8,9 g | 25,5 g |
Tłuszcz | 11,3 g | 32,2 g |
Węglowodany | 16,1 g | 45,9 g |