Pieczona biała kiełbasa
Święta tuż tuż, więc czas by na blogu pojawiły się jakieś przepisy z nimi związane. Na stole wielkanocnym, podczas śniadania nie może u mnie zabraknąć białej kiełbasy. Smaruję ją miodem, posypuje przyprawami, dodaję jeszcze cebulę i czosnek dla smaku, a następnie zapiekam z dodatkiem piwa lub bulionu. Fajnym pomysłem jest też zapiec taką kiełbasę z jabłkami. Koniecznie podajcie do niej tarty chrzan lub musztardę. Na surową kiełbasę pieczoną w ten sposób poczekamy co najmniej godzinę od włożenia do piekarnika, ale opłaca się! Smakuje idealnie, jest chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku.
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 4 surowe białe kiełbasy
- 100 ml piwa
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 czubata łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać piwo, a następnie przełożyć 3/4 cebuli z czosnkiem. Kolejno ułożyć białą kiełbasę, na której uprzednio należy zrobić krótkie nacięcia. Pomiędzy nią powciskać pozostałą cebulę i czosnek. Każdą kiełbasę natrzeć miodem i posypać tymiankiem oraz ostrą papryką. Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 30 - 40 minut. Ciepłą podawać z dodatkiem chrzanu lub musztardy.