Pieczeń z szynki w ziołach z musem jabłkowym
Już za tydzień Wielkanoc, więc przyszedł czas na dopracowanie ostatecznego menu. Może spodoba Wam się mój pomysł na świąteczny obiad. Proponuję pieczeń z szynki mocno doprawioną ziołami, zarówno suszonymi jak i świeżymi. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, za to smak nam to wynagrodzi. Dodatkowo do mięsa polecam podać mus z jabłek, który przygotowałam z dodatkiem cydru, ale myślę, że nada się również sok jabłkowy. Do pieczeni oczywiście trzeba podać ugotowane ziemniaki i można się cieszyć pysznym obiadem ;)
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżka przyprawy ziołowej (użyłam przyprawy z tego przepisu)
- 7 ziarenek owoca jałowca
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju ryżowego
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól do smaku
Na mus jabłkowy
- 1/2 cebuli
- 2 kwaśne jabłka
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 100 ml cydru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- ok. 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W miseczce wymieszać olej z przyprawą ziołową, sosem rybnym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przełożyć do miski i naciąć w 7 miejscach. Do każdego nacięcia włożyć po ziarenku owocu jałowca. Następnie mięso zalać marynatą i odstawić do lodówki na 3 godziny, może być dłużej.
Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć na patelnię i podsmażyć je z każdej strony, w sumie przez około 5 minut. Dodać gorącą wodę, wino, sól (dałam 1/2 łyżeczki) i świeże posiekane przyprawy. Patelnię przykryć pokrywką i dusić mięso przez około 2 godziny, co jakiś czas obracając je na drugą stronę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć ją na patelnię na rozgrzany olej i zeszklić. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać na patelnię wraz z sokiem z cytryny i poddusić przez około 5 minut. Zalać jabłka cydrem i dodać masło. Dusić przez kolejne 15 minut, aż jabłka zrobią się bardzo miękkie. Na sam koniec wmieszać musztardę i rozetrzeć jabłka widelcem.