Patison faszerowany kaszą, papryką i kurkami

Patison faszerowany kaszą, papryką i kurkami

Już pomału na straganach warzywnych możemy zauważyć nadciągającą jesień. Znikają powoli owoce i warzywa lata, a w zamian ich miejsce zajmują dynie, cukinie lub śliwki. Ja skusiłam się na patisony, które postanowiłam nafaszerować. Wyszły pyszne i na pewno jeszcze nie raz będę robić to danie. Polecam!

Składniki

Ilość: 6 porcji

  • 3 patisony (moje miały średnicę ok. 12 cm)
  • 2 papryki czerwone
  • 300 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 20 g masła
  • 1/3 dużego pęczka pietruszki
  • 2 łyżki kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • olej
  • sól, pieprz

Składniki do patisona faszerowanego kaszą, papryką i kurkamiPrzygotowanie patisona faszerowanego kaszą, papryką i kurkami 1

Przygotowanie patisona faszerowanego kaszą, papryką i kurkami 2Przygotowanie patisona faszerowanego kaszą, papryką i kurkami 3

Przygotowanie

Patisony dokładnie umyć. W dużym garnku lub w kilku małych zagotować osoloną wodę. Wrzucić do niej patisony i gotować przez ok. 15 minut. Następnie poodcinać z nich górne części i wydrążyć pestki. Dużą łyżką wydrążyć również trochę miąższu, pokroić go na mniejsze kawałki i odłożyć do miseczki, aby użyć go do farszu.

Kaszę jęczmienną ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Paprykę pokroić w małą kostkę. Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju i dodać cebulę oraz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Podsmażyć chwilę aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodać masło, paprykę, miąższ patisonów oraz kurki. Zmniejszyć ogień i dusić całość pod przykryciem przez ok. 6 minut, w ostatniej minucie odkrywając pokrywkę, aby odparować trochę wodę. Połączyć składniki z patelni, kaszę oraz posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

W moździerzu utrzeć 1/3 łyżeczki soli, kolendrę, imbir i 2 ząbki czosnku. Natrzeć mieszanką przypraw wnętrza patisonów oraz odkrojone "czapeczki".

Patisony nafaszerować przygotowanym farszem, a ich skórę nasmarować lekko olejem. Położyć na blaszce uprzednio wysmarowanej lekko olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 minut.

Smacznego!

Gotowy patison faszerowany kaszą, papryką i kurkami 1

Gotowy patison faszerowany kaszą, papryką i kurkami 2Gotowy patison faszerowany kaszą, papryką i kurkami 3

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 51 kcal 202 kcal
Białko 1,3 g 5 g
Tłuszcz 2,2 g 8,6 g
Węglowodany 6,5 g 25,7