Patison faszerowany kaszą, papryką i kurkami
Już pomału na straganach warzywnych możemy zauważyć nadciągającą jesień. Znikają powoli owoce i warzywa lata, a w zamian ich miejsce zajmują dynie, cukinie lub śliwki. Ja skusiłam się na patisony, które postanowiłam nafaszerować. Wyszły pyszne i na pewno jeszcze nie raz będę robić to danie. Polecam!
Składniki
Ilość: 6 porcji
- 3 patisony (moje miały średnicę ok. 12 cm)
- 2 papryki czerwone
- 300 g kurek
- 1 mała cebula
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 20 g masła
- 1/3 dużego pęczka pietruszki
- 2 łyżki kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 5 ząbków czosnku
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Patisony dokładnie umyć. W dużym garnku lub w kilku małych zagotować osoloną wodę. Wrzucić do niej patisony i gotować przez ok. 15 minut. Następnie poodcinać z nich górne części i wydrążyć pestki. Dużą łyżką wydrążyć również trochę miąższu, pokroić go na mniejsze kawałki i odłożyć do miseczki, aby użyć go do farszu.
Kaszę jęczmienną ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Paprykę pokroić w małą kostkę. Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju i dodać cebulę oraz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Podsmażyć chwilę aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodać masło, paprykę, miąższ patisonów oraz kurki. Zmniejszyć ogień i dusić całość pod przykryciem przez ok. 6 minut, w ostatniej minucie odkrywając pokrywkę, aby odparować trochę wodę. Połączyć składniki z patelni, kaszę oraz posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.
W moździerzu utrzeć 1/3 łyżeczki soli, kolendrę, imbir i 2 ząbki czosnku. Natrzeć mieszanką przypraw wnętrza patisonów oraz odkrojone "czapeczki".
Patisony nafaszerować przygotowanym farszem, a ich skórę nasmarować lekko olejem. Położyć na blaszce uprzednio wysmarowanej lekko olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 51 kcal | 202 kcal |
Białko | 1,3 g | 5 g |
Tłuszcz | 2,2 g | 8,6 g |
Węglowodany | 6,5 g | 25,7 |