Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów nerkowca
Istnieją niestety takie produkty, które wyglądu nie mają ale jak je skosztujesz to przepadasz... To jedno z nich. Ciężko było sfotografować zwykłą pastę o dość nieciekawym, brązowawym kolorze, zapewniam jednak, że smak ma idealny. Właśnie pisząc tego posta zajadam się kromką z tą pastą. W środku poza soczewicą znajdziecie pieczarki oraz kawałki orzechów nerkowca co dodatkowo zwiększa walory smakowe soczewicy.
Warto zaznaczyć również, że soczewica jest bardzo zdrowa. W swoim składzie posiada dobrze przyswajalne przez organizm białko, wiele minerałów, między innymi potas, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto dzięki zawartości w swoim składzie błonnika, pozostajemy syci na wiele godzin.
Składniki
Ilość: ok. 750 g pasty z soczewicy, pieczarek i orzechów nerkowca (2 miseczki)
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- ok. 50 g orzechów nerkowca
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/3 łyżeczki tymianku
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Soczewicę wraz z tymiankiem i cząbrem gotować przez około 10 minut w dwóch szklankach wody, nieosolonej. Co jakiś czas mieszać i ewentualnie można w trakcie dolać trochę wody, jakby soczewica zaczęła się przypalać. Przestudzić.
Pieczarki i cebulę obrać, a następnie pokroić pieczarki na plasterki, a cebulę w krążki. Dodać je na rozgrzaną niewielką ilość oleju na patelni, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem przez około 10 - 12 minut.
Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni, do momentu aż lekko zbrązowieją. Kolejno przełożyć je do miski blendera i krótko zmiksować na mniejsze kawałki.
Do miski dodać ugotowaną soczewicę, przesmażone pieczarki z cebulą i zmiksować blenderem ręcznym na niemalże gładką pastę. Wmieszać rozdrobnione nerkowce i dosolić do smaku.
Pastą z soczewicy smarować kromki chleba.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 duża łyżka pasty z soczewicy, pieczarek i orzechów nerkowca
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 147 kcal | 59 kcal |
Białko | 7,5 g | 3 g |
Tłuszcz | 5,7 g | 2,3 g |
Węglowodany | 14,5 g | 5,8 g |