Pasta z pieczonej papryki i cukinii
Pasta z pieczonych warzyw na chleb, która może zaciekawić między innymi osoby będące na diecie, ze względu na małą ilość kalorii. Wykorzystałam tu paprykę i cukinię. Samo zdrowie i wyszło naprawdę smacznie. Taka domowa pasta świetnie sprawdza się na kanapkach. Ilość chili dobierzcie według własnych upodobań, u mnie było ono jedynie lekko wyczuwalne.
Składniki
Ilość: 2 miski, takie jak na zdjęciu
- 2 cukinie (ok. 800 g)
- 5 czerwonych papryk
- 3 szalotki
- 6 oliwek zielonych
- 6 łyżek soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 szczypty chili
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek
Przygotowanie
Papryki i cukinie dokładnie umyć. Każdą paprykę pokroić na 4 części, a cukinie na grube plastry. Szalotki obrać i pokroić w krążki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nią zmieszane warzywa. Obtoczyć je w oleju, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180⁰C i piec pod przykrywką lub folią aluminiową przez ok. 1 godzinę lub do miękkości.
Po ostudzeniu warzyw zmiksować je przy użyciu blendera. Dodać sok z cytryny, oliwki, czosnek, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny, chili i ponownie zmiksować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 duża łyżka pasty (ok. 30 g)
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 39 kcal | 12 kcal |
Białko | 1,3 g | 0,4 g |
Tłuszcz | 1,5 g | 0,5 g |
Węglowodany | 5,1 g | 1,5 g |