Pasta z makreli i jajek
Wystarczy kilka prostych składników, a już możemy wykonać smaczną pastę na chleb. Do tej wykorzystałam głównie makrelę i jajka. Możecie zamiast fileta z makreli wykorzystać fileta ze śledzia z puszki.
Składniki
Ilość: ok. 1 szklanka pasty
- Filet z makreli w oleju (puszka 170 g)
- 2 jajka
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Następnie obrać i drobno pokroić. Filet z makreli odsączyć z oleju (nie musi być dokładnie), dodać go do miski lub na talerz gdzie mamy już jajka i rozgnieść z nimi przy pomocy widelca.
Cebulkę bardzo drobno pokroić w kostkę i wmieszać w pastę razem z koperkiem i musztardą. Całość doprawić odrobiną pieprzu i soli.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 175 kcal |
Białko | 11,8 g |
Tłuszcz | 12,3 g |
Węglowodany | 3,7 g |