Papryka faszerowana kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią
Ostatnio popadłam w lekkie lenistwo, w międzyczasie jednak szukałam ciekawych przepisów i znów nabrałam siły na gotowanie i pieczenie!
Dzisiaj podsyłam Wam przepis na faszerowane papryki. Postanowiłam dodać do nich kaszę pęczak, ale jak wolicie, to możecie użyć kaszy gryczanej lub ryżu. Ponadto znajdziecie tu kurczaka i cukinię. Wszystko doprawiłam tajskimi ziołami, które nadają potrawie ciekawego smaku. Na samą górę dorzuciłam trochę kalorii, czyli bardzo intensywny w smaku ser cheddar. Nie mogło zabraknąć też świeżej kolendry, która już na stałe zagościła u mnie w doniczce na parapecie ;) Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki
Ilość: 5 faszerowanych połówek papryki
- 2 1/2 papryki czerwone
- 150 g kaszy pęczak
- 2 filety z kurczaka
- ok. 1/3 cukinii
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki ziół tajskich
- ok. 50 g sera cheddar
- świeża kolendra do przyozdobienia gotowego dania
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, umieścić w misie blendera i zmiksować.
Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej cebulę do lekkiego zarumienienia. Dodać rozdrobnionego kurczaka, zioła tajskie, sól, pieprz i mieszając przesmażyć mięso z każdej strony (około 3 minuty). Dołożyć cukinię i smażyć jeszcze 2 minuty. Wmieszać ugotowaną wcześniej kaszę pęczak i ewentualnie farsz jeszcze doprawić.
Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Można je lekko natrzeć przyprawami jeszcze od środka, np. mieloną kolendrą. Każdą połówkę papryki nadziać przygotowanym farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 30 minut. Ja piekłam z termoobiegiem.
Po wyjęciu z piekarnika od razu posypać startym na małych oczkach serem cheddar i listkami kolendry.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/2 faszerowanej papryki
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 108 kcal | 277 kcal |
Białko | 7,4 g | 19 g |
Tłuszcz | 3,4 g | 8,8 g |
Węglowodany | 10,9 g | 28 g |