Panierowane pieczarki
Panierowane pieczarki robi się szybko i niestety szybko też znikają. Ja najczęściej przygotowuję je sobie na kolację. Mimo tego, że trzeba je smażyć na głębokim oleju, zjadam je bez wyrzutów sumienia, bo w końcu nie robi się ich codziennie. Ciasto, którym obtaczamy grzyby, przypomina to naleśnikowe, jednak musi być o wiele gęstsze. Panierowane pieczarki podaję zwykle po prostu na mieszance sałat.
Składniki
Ilość: 2 porcje
- 14 małych pieczarek
- mała cebula
- ok. 40 sera z niebieską pleśnią
- 2 jajka
- ok. 80 g mąki pszennej
- ok. 3 garści mieszanki sałat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Porcję sałat wyłożyć na talerze. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i polać sosem sałatę.
Ser pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczarki obrać ze skóry. Ich nóżki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie poddusić na patelni na łyżce oleju, przez około 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
W miseczce wymieszać jajka z mąką, musi nam wyjść ciasto o dość gęstej konsystencji, tak żeby nie spływała cała z pieczarek podczas smażenia. Jeśli jest zbyt płynna, należy dodać więcej mąki, a jeśli wyjdzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka. Masę posolić i popieprzyć.
Na patelni rozgrzać dużo oleju, najlepiej tyle, żeby pieczarki były w nim zanurzone do połowy wysokości. Obtaczać je w cieście i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż się zrumienią, po czym odwrócić i przesmażyć jeszcze z drugiej strony. Po zdjęciu z patelni odcisnąć nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Do środka pieczarek (jeśli się nam zakleiły przez jajka, można lekko wydrążyć środek) wkładać trochę sera oraz podduszone nóżki pieczarek z cebulą. Gotowe panierowane pieczarki układać na porcjach sałaty.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 214 kcal | 536 kcal |
Białko | 7,6 g | 19 g |
Tłuszcz | 14,5 g | 36,1 g |
Węglowodany | 13,2 g | 33 g |