Paluszki z ciasta francuskiego z serem i sezamem
Doszłam do wniosku, że jedna z rzeczy, która zawsze powinna być u mnie w lodówce, to chyba ciasto francuskie. Już nie raz przygotowywałam na nim tarty, kiedy nie chciało mi się zagniatać kruchego ciasta. Świetnie sprawdza się również jako podstawa do słodkich ciasteczek, a dziś również w przypadku słonej przekąski. Minimalna ilość składników, a jakie pyszności można z nich wyczarować ;) Wystarczyło pomiędzy dwa ciasta zetrzeć ser o intensywnym smaku i zawinąć je w ciekawy sposób. Idealna przekąska na domową imprezę czy jesienne wieczory.
Składniki
Ilość: ok. 25 długich paluszków
- 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 300 g)
- 200 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
- 40 g sezamu łuskanego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie
Pierwsze ciasto francuskie rozwinąć i lekko rozwałkować. Na całą jego powierzchnię zetrzeć ser na małych oczkach. Drugie ciasto również lekko rozwałkować i przykryć nim pierwsze, na które starliśmy ser. Całość lekko docisnąć, szczególnie boki.
Podzielić je nożem wzdłuż krótszego boku na około 1 - 1,5 centymetrowe paski. Każdy pasek lekko zwijać wokół własnej osi.
Kłaść ciasto francuskie na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich smarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, a następnie posypywać sezamem. Piec paluszki w 200⁰C przez około 12 - 14 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 paluszek
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 539 kcal | 130 kcal |
Białko | 14,8 g | 3,5 g |
Tłuszcz | 37,3 g | 9 g |
Węglowodany | 36,2 g | 1,5 g |