Owsianka z nektarynkami i bananem przyozdobiona owocami
Owsianka na śniadanie to już u mnie niemal codzienność. Dodatkowo latem możemy bardziej zaszaleć z owocami i przyozdobić ją w jaki tylko sposób zechcemy. Ja dodałam do niej nektarynki, które nadały jej ciekawy posmak i jasno pomarańczowy kolor oraz banana, dzięki któremu jest ona słodsza bez użycia cukru. Na górę natomiast wyłożyłam czereśnie, śliwki i pestki granatu. Co tu dużo mówić, zachęcam do przygotowania z rana takiej owocowej owsianki.
Składniki
Ilość: 2 porcje
- 60 g płatków owsianych górskich
- 300 g jogurtu
- 1 mały banan lub 1/2 dużego banana
- 3 nektarynki
- 2 - 3 śliwki
- ok. 10 czereśni
- ok. 4 łyżki pestek granatu
Przygotowanie
Banana i nektarynki obrać, dodatkowo pozbywając się pestek z nektarynek. Do pojemnika z blendera wsypać płatki owsiane, dodać jogurt oraz banana i nektarynki pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko zblendować na gładką masę i odstawić na 10 minut.
Śliwki i czereśnie umyć. Ze śliwek usunąć pestki i każdą z nich pokroić na 4 części. Na talerze wyłożyć przygotowaną owsiankę, a na nią kawałki śliwek oraz czereśnie. Całość dodatkowo przyozdobić pestkami granatu.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 76 kcal | 427 kcal |
Białko | 2,6 g | 14,9 g |
Tłuszcz | 1,3 g | 7,5 g |
Węglowodany | 12,9 g | 72,6 g |