Owoce zapiekane pod koglem-moglem
Kogel-mogel to zdecydowanie mój smak dzieciństwa! Pamiętam jak co jakiś czas przygotowywała go mojej siostrze i mi mama. Jest to gotowy w kilka minut słodki deser, który jak podejrzewam, nie jest już teraz tak często przygotowywany. Może ze względu na strach przed jedzeniem surowych jajek... Jeśli ktoś właśnie dlatego zrezygnował z przyrządzania tego pysznego deseru, polecam go upiec. Przepis jest tu pewnie zbędny, bo wystarczy na dnie kokilek lub innych naczyń żaroodpornych ułożyć dowolną ilość ulubionych owoców, a na ich górę wylać właśnie kogel-mogel. Następnie wstawiamy deserek do piekarnika i po 15 minutach możemy się nim delektować. Ostrzegam tylko, że wychodzi bardzo słodki! ;)
Składniki
Ilość: 2 duże porcje
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 6 truskawek
- 2 brzoskwinie
- 1 banan
- 150 g malin
Przygotowanie
Brzoskwinie i banana obrać, a pozostałe owoce dokładnie umyć. Truskawki poprzekrawać na dwie - trzy części, banana pokroić w plasterki, a brzoskwinie w kostkę. Owoce razem wymieszać i rozdzielić do dwóch naczyń o średnicy 15 cm.
W miseczce umieścić żółtka i cukier. Następnie przy pomocy miksera ucierać je aż masa zrobi się jasno żółta i puszysta. Kogel-mogel wylać na owoce i wstawić naczynia do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na około 15 minut.
Z góry kogel powinien lekko się przyciemnić i utworzyć delikatną skorupkę, głębiej natomiast zachować płynną konsystencję. Najlepiej smakuje na ciepło!
Smacznego :)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 119 kcal | 359 kcal |
Białko | 2,9 g | 8,8 g |
Tłuszcz | 4,5 g | 13,5 g |
Węglowodany | 16,4 g | 49,6 g |