Orzeszki z kremem kakaowym

Orzeszki z kremem kakaowym

Wiecie, że do Świąt zostało już tylko około półtora tygodnia? Grudzień to chyba miesiąc, który najszybciej mi mija. Nawet wakacje tak nie uciekają jak właśnie ten miesiąc, gdzie prawie od początku trwają już przygotowania do Świąt. Już wszyscy zaczynają sprzątać swoje mieszkania i pewnie poszukują już ostatnich przepisów na potrawy, które podadzą na świątecznym stole. Ja prawdopodobnie jutrzejszy dzień przeznaczę na lepienie uszek do barszczu ;)

A dziś przepis na chrupiące orzechy z kremem kakaowym. Pierwszy raz skosztowałam je u znajomej rok temu i tak mi posmakowały, że w tym roku sama musiałam upiec. Do ich przygotowania potrzebujecie specjalnej formy/patelni, która nada ciasteczkom kształt orzeszków. Taką patelnię trzymamy nad ogniem przez kilka minut po czym mamy gotowe orzeszki, które możemy nadziać kremem. W moim przypadku kakaowym, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Takie ciasteczka w kształcie orzechów włoskich wyglądają bardzo efektownie szczególnie w święta i na pewno posmakują całej rodzinie.

Składniki

Ilość: ok. 70 - 80 orzeszków z kremem kakaowym

Na orzechy

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na krem

  • 1/2 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • ok. 3 łyżeczki kakao
  • 1 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 140 g miękkiego masła

Patelnia do orzeszków z kremem kakaowym 1Patelnia do orzeszków z kremem kakaowym 2

Przygotowywanie orzeszków z kremem kakaowym

Przygotowanie

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodać żółtka, śmietanę i masło podzielone na mniejsze kawałki oraz wyrobić krótko, do połączenia się składników.

Z ciasta formować malutkie kuleczki, które zajmą około 1/2 otworów w formie. Można też podzielić sobie ciasto na około 9 kuli, a każdą z nich na kolejne 16. Ciasto którego nie używamy w danej chwili pozostawiać przykryte ściereczką, żeby się nie obsuszyło. Kuleczkami z ciasta wypełniać każde wgłębienie w patelni, zamknąć formę, mocno ścisnąć i trzymać nad palnikiem przez około 10 minut, obracając ją w połowie czasu na drugą stronę. Najlepiej w trakcie sprawdzić czy ciasteczka już się przyrumieniły, bo czas pieczenia może zależeć również od wysokości na jakiej trzymamy patelnię nad ogniem. Gotowe ciasteczka przestudzić.

Wodę, cukier oraz kakao wymieszać w małym garnuszku, zagotować i odstawić do całkowitego przestudzenia.

Po wystudzeniu dodać masło i mleko w proszku. Wszystko razem zmiksować mikserem na krem, po czym wstawić do lodówki na około 30 minut.

Teraz wystarczy każdą połówkę orzeszka napełnić kremem, smarując również trochę brzegi orzeszka oraz łączyć dwie połówki ze sobą, lekko je dociskając do siebie.

Smacznego!

Gotowe orzeszki z kremem kakaowym 1

Gotowe orzeszki z kremem kakaowym 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 457 kcal 73 kcal
Białko 8,4 g 1,4 g
Tłuszcz 25,7 g 4,1 g
Węglowodany 47,8 g 7,7 g