
Omlet ze szpinakiem, jarmużem, awokado i kukurydzą
Już jakiś czas nie było na blogu przepisu na żadne śniadanie, toteż dziś przychodzę z przepisem na prosty, tradycyjny omlet, ale z fajnymi dodatkami. Omlet zawinęłam wraz z zielonymi dodatkami, takimi jak szpinak, jarmuż i awokado, a także kukurydzą. Całość dodatkowo skropiłam cytryną i odrobiną sosu sojowego. Proste śniadanie, które całkiem dobrze się prezentuje ;) A do tego robi się je bardzo szybko, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je nawet rano przed wyjściem do pracy.
Składniki
Ilość: 1 porcja
- 2 jajka
- mała garść szpinaku
- mała garść jarmużu
- 1/2 awokado
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- trochę sosu sojowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Do kubka rozbić dwa jajka, dodać sól oraz pieprz i wymieszać. Na małej patelni rozgrzać trochę oleju i wylać na nią jajka. Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, aż zetną się z góry.
W międzyczasie awokado obrać i pokroić w plasterki. Jarmuż oraz szpinak umyć i lekko osuszyć.
Omlet przełożyć na talerz i na jego połowę wyłożyć szpinak z jarmużem, plasterki awokado oraz kukurydzę. Całość skropić sokiem z cytryny oraz sosem sojowym i doprawić pieprzem. Zgiąć omlet przykrywając jego drugą połówką dodatki.
Smacznego!