Omlet biszkoptowy ze słodkimi jabłkami
Podczas gdy obiady znacznie bardziej lubię na wytrawnie, to śniadania zdecydowanie preferuję na słodko i takie zwykle sobie z rana serwuję. Dziś nie było inaczej, kiedy na stół wjechał puszysty omlet z dodatkiem startych, wymieszanych z cukrem i cynamonem jabłek. Jeśli jeszcze nie jedliście biszkoptowego omletu, koniecznie spróbujcie! W żadnym stopniu nie przypomina on tego tradycyjnego, bo smakuje po prostu jak ciasto biszkoptowe. Coś pysznego! Możecie go podać również z dżemem, owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem... Możliwości na podanie jest wiele, więc codziennie możecie uzyskać nowe śniadanie, gdzie główny element będzie stanowił omlet biszkoptowy :)
Składniki
Ilość: 1 porcja
Omlet biszkoptowy
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- odrobina oleju
Słodkie jabłka
- 2 małe jabłka
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek i umieścić je z solą w misce. Ubić je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie dodać cukier i ponownie zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać po kolej żółtka nadal miksując. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do masy przy pomocy łyżki.
Na małej patelni o nieprzywierającej powierzchni rozgrzać odrobinę oleju. Przelać na nią masę na omlet i smażyć go na małym ogniu około 5 minut, aż nabierze złocistej barwy. Następnie obrócić i smażyć jeszcze około 3 minuty. Jeżeli macie wprawę, to obrócicie go po prostu przy pomocy łopatki, natomiast jeśli boicie się, że się zniszczy, to dobrym sposobem jest zsunięcie upieczonego z jednej strony omleta na talerz, następnie przykrycie talerza patelnią i obrócenie patelni wraz z talerzem na drugą stronę, ale uwaga żeby się nie poparzyć ;)
Przejdźmy do przygotowania jabłek. Należy obrać je ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach. Dodać do nich sok z cytryny, cukier i cynamon. Na małej patelni rozpuścić masło oraz dodać jabłka. Smażyć około 3 minuty aż puszczą soki i gotowe.
Usmażony omlet biszkoptowy podawać ze słodkimi jabłkami lub innymi dodatkami.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 166 kcal | 480 kcal |
Białko | 5,7 g | 16,6 g |
Tłuszcz | 6,3 g | 18,3 g |
Węglowodany | 21,5 g | 62,5 g |