Omlet biszkoptowy ze słodkimi jabłkami

Omlet biszkoptowy ze słodkimi jabłkami

Podczas gdy obiady znacznie bardziej lubię na wytrawnie, to śniadania zdecydowanie preferuję na słodko i takie zwykle sobie z rana serwuję. Dziś nie było inaczej, kiedy na stół wjechał puszysty omlet z dodatkiem startych, wymieszanych z cukrem i cynamonem jabłek. Jeśli jeszcze nie jedliście biszkoptowego omletu, koniecznie spróbujcie! W żadnym stopniu nie przypomina on tego tradycyjnego, bo smakuje po prostu jak ciasto biszkoptowe. Coś pysznego! Możecie go podać również z dżemem, owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem... Możliwości na podanie jest wiele, więc codziennie możecie uzyskać nowe śniadanie, gdzie główny element będzie stanowił omlet biszkoptowy :)

Składniki

Ilość: 1 porcja

Omlet biszkoptowy

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • odrobina oleju

Słodkie jabłka

  • 2 małe jabłka
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i umieścić je z solą w misce. Ubić je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie dodać cukier i ponownie zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać po kolej żółtka nadal miksując. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do masy przy pomocy łyżki.

Na małej patelni o nieprzywierającej powierzchni rozgrzać odrobinę oleju. Przelać na nią masę na omlet i smażyć go na małym ogniu około 5 minut, aż nabierze złocistej barwy. Następnie obrócić i smażyć jeszcze około 3 minuty. Jeżeli macie wprawę, to obrócicie go po prostu przy pomocy łopatki, natomiast jeśli boicie się, że się zniszczy, to dobrym sposobem jest zsunięcie upieczonego z jednej strony omleta na talerz, następnie przykrycie talerza patelnią i obrócenie patelni wraz z talerzem na drugą stronę, ale uwaga żeby się nie poparzyć ;)

Przejdźmy do przygotowania jabłek. Należy obrać je ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach. Dodać do nich sok z cytryny, cukier i cynamon. Na małej patelni rozpuścić masło oraz dodać jabłka. Smażyć około 3 minuty aż puszczą soki i gotowe.

Usmażony omlet biszkoptowy podawać ze słodkimi jabłkami lub innymi dodatkami.

Smacznego!

Omlet biszkoptowy ze słodkimi jabłkami 1Omlet biszkoptowy ze słodkimi jabłkami 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 166 kcal 480 kcal
Białko 5,7 g 16,6 g
Tłuszcz 6,3 g 18,3 g
Węglowodany 21,5 g 62,5 g