Naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem
Jestem łasuchem na słodycze, a w związku z tym naleśniki zwykle jadam z serem na słodko, dżemem lub czekoladą. Jednak właśnie miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego, toteż przygotowałam nadzienie nie na słodko, ale z twarogiem z dodatkiem szpinaku i czosnku. Do nadzienia można wykorzystać zamiast twarogu ser typu feta - też wychodzi pyszne. Aby obiad był bardziej zdrowy postawiłam na ciasto naleśnikowe z mąki pszennej razowej. Dodam jeszcze, że takie naleśniki wychodzą bardzo sycące. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki
Ilość: 8 naleśników
Na naleśniki razowe
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 jajka
- 1 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Na nadzienie serowo-szpinakowe
- 400 g twarogu
- 300 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 limonki
- sól, pieprz do smaku
Na sos
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 płaskie łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać żółtka, mleko, wodę, oliwę i dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej lub mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, a następnie wmieszać je delikatnie za pomocą drewnianej łyżki do ciasta na naleśniki. Odstawić na około 30 minut.
W między czasie przygotować nadzienie. Szpinak posiekać i przełożyć go na suchą patelnię (część można odłożyć do dekoracji), skropić sokiem z limonki i przemieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić pod przykryciem kilka minut, aż listki zmiękną. W misie blendera zmiksować biały ser z jogurtem. Wyłożyć go na talerz, dodać szpinak, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
W małej miseczce wymieszać jogurt, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.
Naleśniki smażyć na suchej patelni z obu stron, aż się lekko przyrumienią. Jeszcze ciepłe wypełniać serem ze szpinakiem i polewać sosem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 2 naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem oraz porcją sosu
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 133 kcal | 505 kcal |
Białko | 10 g | 38,1 g |
Tłuszcz | 4,4 g | 16,8 g |
Węglowodany | 12,1 g | 45,8 g |