Naleśniki kokosowe
Już po pierwszym ugryzieniu czuć, że są to naleśniki kokosowe, a to za sprawą dodania wiórków kokosowych i mleczka kokosowego. Nalewałam na patelnię jak najmniej ciasta, dzięki czemu naleśniki wyszły cieniutkie. Możecie podawać je z waszymi ulubionymi składnikami, ja podałam je z białym serem i owocami, a innym razem z nutellą.
Składniki
Ilość: ok. 10 naleśników
- 200 g mąki pszennej
- 60 g wiórków kokosowych lekko rozdrobnionych przy użyciu blendera
- 155 g mleczka kokosowego
- 350 ml mleka 2%
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 15 g cukru trzcinowego (łyżka)
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Mąkę, rozdrobniony kokos, sól i cukier wymieszać razem. Dodać jajka, mleko, mleczko kokosowe i wszystko dokładnie roztrzepać przy użyciu rózgi lub miksera do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na ok. 15 minut.
Naleśniki smażyć najlepiej na patelni do tego przeznaczonej, nalewając odrobinę oleju tylko przed wylaniem ciasta pod pierwszy naleśnik. Smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zrumienienia. Podawać z ulubionymi składnikami.
Wartość odżywcza
1 porcja = 2 naleśniki kokosowe bez dodatków
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 188 kcal | 340 kcal |
Białko | 5,4 g | 9,8 g |
Tłuszcz | 8,7 g | 15,8 g |
Węglowodany | 21 g | 37,9 g |